Vlag van Nederland

Hij kende een turbulente zomer voorafgaand aan het nieuwe seizoen. Virgil van Dijk wilde heel graag vertrekken bij zijn club Southampton, maar uiteindelijk kwam het toch niet van een transfer naar een andere (top)club.

Mede door die soap werd hij door de trainer tijdelijk teruggezet naar het tweede elftal. Hij miste daardoor de seizoensstart van zijn club en van het land. Na enkele weken speelde hij echter wel weer wedstrijden en keerde hij terug bij Oranje. Hij miste door zijn lastige zomer wel de belangrijke duels met Frankrijk en Bulgarije.

Van Dijk zegt in gesprek met VI: “Ik ben gewoon ontzettend blij met deze selectie. Voordat ik lang geblesseerd raakte aan die enkel had ik al het gevoel dat het goed ging in het centrum samen met Jeffrey Bruma. En de laatste twee keer was het ook wel oké, die wonnen we van Wit-Rusland en Zweden. Die lijn wil ik nu doortrekken.”

Hij is ook blij om weer eens in Schotland te zijn: “Ik ben voor het eerst na lange tijd weer terug in dit land, en ja, dat vind ik leuk. Vanavond zie ik jongens met wie ik heb gespeeld, oude ploeggenoten van Celtic en ook spelers tegen wie ik op het veld heb gestaan. Zoiets geeft deze wedstrijd voor mij iets extra’s. Dat-ie in Aberdeen wordt gespeeld, is aan de ene kant wel jammer. In Glasgow was voor mij persoonlijk leuker geweest en ik geloof dat de bondscoach er met zijn verleden net zo over denkt. Aberdeen is niettemin een mooi alternatief.”

Van Dijk wordt een steeds belangrijkere rol in het Nederlands elftal: “Mensen valt op dat ik opeens zo rustig ben in het veld, maar dat was ik altijd al. Dat is zoals ik ben. Ik sta natuurlijk ook op een positie dat er ook van je wordt verwacht dat je leiding neemt. Als je dat niet doet, zal het team ook niet lekker draaien. Daarom geef ik leiding en wat mij betreft hoeft dat niet te worden onderstreept met een aanvoerdersband. Als die ooit aan de orde komt, zal ik er over gaan nadenken. Bij Southampton was ik aanvoerder tot die blessure. Steven Davis was clubaanvoerder, zo is dat bij de club onderverdeeld en tijdens mijn afwezigheid droeg hij de band en dat doet hij nu nog steeds. Mij maakt dat weinig uit, ik ben gewoon tevreden in mijn rol en leidinggeven doe ik toch wel.”

Lees meer over: ,