Het was een topjaar voor Lieke Martens. De 25-jarige aanvalster pakte de Europese titel met de OranjeLeeuwinnen, maakte een transfer naar FC Barcelona en werd uitgeroepen tot wereld- en Europees voetbalster van het jaar.

Tegenover de NOS blikt Martens terug op het winnen van het EK in eigen land. “Ik had echt het gevoel dat er veel in het team zat. Natuurlijk hebben we onszelf een beetje verrast, maar we hebben het wedstrijd voor wedstrijd bekeken. We werden steeds hechter en het teamgevoel groeide. We voelden ons ook echt onverslaanbaar. Gelukkig is dat zo gebleven.”

In september werd de OranjeLeeuwin uitgeroepen tot Europees voetbalster van het jaar. “Dat was heel erg mooi. Je gaat ernaartoe, terwijl je weet dat je met Lionel Messi in een privéjet naar Monaco gaat. Dat is alleen maar genieten. En dan win je ook nog die beker en mag je op het podium naast Cristiano Ronaldo staan. Dat was een hele mooie ervaring.”

Nog voor het EK verruilde Martens de Zweedse club FC Rosengård voor FC Barcelona. Bij de Spaanse topclub wordt ze op handen gedragen. Op een poster staat ze zelfs zij aan zij met Lionel Messi.

“Dat is iets heel moois. Het is echt een goede stap voor het vrouwenvoetbal dat zo’n grote club het vrouwenvoetbal op de kaart zet. Het is wel overdreven om vergeleken te worden met Messi. Ik heb wel die dribbel en het scorend vermogen, maar niemand is met hem te vergelijken.”