Vlag van Nederland

Vanavond staat dan eindelijk het eerste duel van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman op het programma. Na dagen van voorbereiden, speculeren en discussiëren zullen we eindelijk een eerste inzicht krijgen in de ideeën van de bondscoach met het nieuwe Oranje.

In deze voorbeschouwing op het oefenduel Nederland – Engeland kijken we terug op de selectie van Koeman en kijken we vooruit op het eerste duel, waarin Engeland de tegenstander is.

De selectie voor Nederland – Engeland

Ronald Koeman riep in zijn eerste selectie maar liefst vier debutanten op en laat het Nederlands elftal een duidelijke verjongingskuur ondergaan. Met het afscheid van Arjen Robben en Wesley Sneijder, en daarnaast de afwezigheid van onder andere oudgediende Robin van Persie zien we een sterk verjongd Oranje.

Guus Til, Marco Bizot en Wout Weghorst zijn de drie debutanten van AZ Alkmaar. Justin Kluivert is de jongeling van Ajax die zijn opwachting maakte in de selectie van Oranje. Hans Hateboer van Atalanta zit eveneens voor het eerst bij de selectie.

Naast deze debutanten zien we toch veel bekende namen terug in de selectie. De complete selectie vind je hier.

Van Dijk aanvoerder onder Koeman

Een nieuwe bondscoach en het afscheid van de aanvoerders Arjen Robben en Wesley Sneijder betekende ook de keuze voor een nieuwe aanvoerder van Oranje. Ondanks dat Kevin Strootman al enkele malen het aanvoerderschap toegewezen kreeg is hij onder de nieuwe bondscoach opnieuw reserve-aanvoerder.

De nieuwe aanvoerder die door Ronald Koeman heeft aangewezen is Virgil van Dijk. De verdediger van Liverpool kende enkele geweldige jaren en is nu een vaste waarde bij de club van Jurgen Klopp. Hij kent Koeman daarnaast uit hun gezamenlijke periode bij Southampton.

Tegenstander Engeland

Oranje neemt het vanavond op tegen de Engelsen, die net als Oranje in een opbouwfase zitten. De Engelse voetbalbond heeft ingezet op de wereldtitel in 2022, als het WK in Qatar gehouden wordt. De jeugdteams van Engeland presteren de laatste jaren geweldig en volgens de bond moet daar in 2022 de vruchten van geplukt worden. Alles wat daarvoor gewonnen wordt is mooi meegenomen.

Bondscoach Gareth Southgate heeft in zijn selectie dan ook veel jongelingen opgenomen. Hij moet het vanavond doen zonder topspits Harry Kane en Jack Wilshere.

De opstelling en het systeem van Oranje

Over de opstelling waarin Oranje vanavond en waarschijnlijk de komende interlands aan zal treden wilde bondscoach Koeman gisteren weinig kwijt. Wel werd het vermoeden bevestigd dat Oranje afstapt van het aloude 1-4-3-3 systeem en de komende duels gaat gebruiken om te testen in het 1-5-3-2 systeem. Ronald Koeman noemde dit in 2014 al een interessant systeem, wat je volgens hem ook als 1-3-5-2 uit kan leggen.

In de goal zal Koeman een keuze maken tussen Jeroen Zoet en Jasper Cillessen. Achterin op rechts zou zomaar eens debutant Hans Hateboer kunnen staan, die ook bij zijn club Atalanta op die positie en in dat systeem speelt. Centraal staan vermoedelijk Van Dijk, De Vrij en De Ligt en op links wordt gekozen tussen Aké en Van Aanholt.

Op het middelveld zullen Wijnaldum en Strootman zeer waarschijnlijk starten en zullen zij waarschijnlijk samen met Davy Pröpper of aanvallers Depay of Promes geposeerd staan. Voorin gaan we er toch wel vanuit dat Dost zal starten, samen met Promes of Depay.

De afstrap van Engeland is vanavond om 20.45 uur, zie hier de verdere gegevens over de wedstrijd:

Tegenstander
Engeland
Wedstrijdtype
Oefenwedstrijd
Periode
Aanloop EK 2020
Wedstrijddatum
23 maart 2018
Aanvang wedstrijd
20:45 uur
Stadion, plaats
Amsterdam Arena, Amsterdam
Uitzending
Veronica om 20:00 uur

Lees meer over: , , , ,