Vanavond staat om 20.30 uur in Stade de Genève in Zwitserland de oefenwedstrijd Portugal – Nederland op het programma. Het duel wordt in Zwitserland gespeeld omdat de Portugezen daar momenteel op trainingskamp zijn. Na de 0-1 nederlaag van Oranje tegen Engeland is het duel met de Portugezen de tweede wedstrijd van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman.

In deze voorbeschouwing op het oefenduel Portugal – Nederland kijken we kort terug het duel met de Engelsen, maar blikken we vooral vooruit op de wedstrijd van vanavond.

De wedstrijd van vrijdag

Het duel met Engeland, de eerste onder bondscoach Ronald Koeman, werd geen daverend succes. Oranje stond verdedigend vrij aardig, maar was in voetballend opzicht onmachtig in de Amsterdam ArenA vrijdagavond. Met het centrale blok De Vrij, Van Dijk en De Ligt hield Oranje lang stand tegen de snelle Engelse spitsen. Helaas lukte het niet om ‘de nul’ te houden, door een bekeken schot van Lingard.

In aanvallend opzicht zal Ronald Koeman de nodige kopzorgen hebben. Zowel het middenveld als de aanval kwam vrijdag amper aan voetballen toe. Spits Bas Dost deed maar weinig goed en ook de buitenspelers Promes en Depay kwamen veel te weinig in het spel voor. Oranje wist amper een kans te creeëren, en dat baart bondscoach Koeman zorgen.

Tegenstander Portugal

De tegenstander van vanavond is de regerend Europees kampioen. Op het EK in Frankrijk van bijna twee jaar geleden verrasten de Portugezen door er met de titel van door te gaan. Onder de huidige bondscoach Fernando Santos stond Portugal meerdere malen op het randje van uitschakeling, maar mocht het uiteindelijk de beker in de lucht houden.

De ploeg van superster Cristiano Ronaldo plaatste zich maar ternauwernood voor de volgende ronde (3e in poule F en op doelsaldo door) maar wist daarna achtereenvolgens te winnen van Kroatië, Polen(na penalty’s) en Wales. In de finale werd, ondanks het vroege uitvallen van Ronaldo door een blessure, torenhoog favoriet en thuisland Frankrijk verslagen.

De opstelling van Oranje tegen Portugal

Bondscoach Ronald Koeman zal zijn elftal flink wijzigen ten opzichte van de opstelling tegen Engeland. De bondscoach wil naar verluidt zijn eltal op zeven plaatsen aanpassen. In het doel staat sowieso Jasper Cillessen, die de plek van Jeroen Zoet overneemt. In de verdediging neemt Nathan Aké de plek van Stefan de Vrij in en op de flanken staan Kenny Tete en Tonny Vilhena in plaats van Hateboer en van Aanholt.

Op het middenveld krijgen vermoedelijk Davy Pröpper en Donny van de Beek de kans om zich naast Wijnaldum te presenteren aan de bondscoach. Dat gaat ten koste van Kevin Strootman, al zou het kunnen dat hij speelt in plaats van Pröpper. Voorin speelt Oranje ten opzichte van het duel met Engeland niet met drie maar slechts twee aanvallers, namelijk Depay en Babel.

Zie hier de vermoedelijke opstelling van Nederland tegen Portugal.

Portugal als angstgegner van Oranje

In het verleden had het Nederlands elftal het traditioneel lastig tegen de stugge Portugezen. Slechts éénmaal werd er gewonnen van Portugal, dat was in 1991. Daarnaast wonnen de Portugezen zeven keer en eindigde het duel vier keer in een gelijkspel.

De bekendste wedstrijd tussen Portugal en Nederland is zonder twijfel de ontmoeting op het WK 2006. Portugal won het duel in de achtste finale van het wereldkampioenschap in Duitsland uiteindelijk met 1-0, maar vooral de manier waarop het duel verliep zal iedereen bijgebleven zijn.

Het Portugal van nu

De huidige selectie van Portugal is nog grotendeels hetzelfde als tijdens het gewonnen EK 2016 in Frankrijk. Grote ster is nog altijd Cristiano Ronaldo, en ook verdediger Pepe is er nog altijd bij. Al zal laatstgenoemde vanavond ontbreken door een blessure.

Bondscoach Fernando Santos heeft oud-gediende Ricardo Quaresma terug in de Portugese selectie gehaald. Daarnaast zijn er enkele jonge talenten. ‘We houden zo’n veertig spelers in de gaten, maar ze zullen meer dan alleen moeten spelen. Ze moeten ook passen in onze filosofie’, aldus de bondscoach. Hij wil het duel met Nederland zoveel mogelijk gebruiken om zich voor te bereiden op het WK 2018 in Rusland.

De wedstrijdfeiten van Portugal – Nederland:

Wedstrijdinformatie

Tegenstander
Portugal
Wedstrijdtype
Oefenwedstrijd
Periode
Aanloop EK 2020
Wedstrijddatum
26 maart 2018
Aanvang wedstrijd
20:45 uur
Stadion, plaats
Stade de Genève, Genève
Uitzending
Veronica om 20:00 uur