Vlag van Nederland

De KNVB is met enkele (oud)-spelers van het Nederlands elftal in gesprek over een afscheid van het grote publiek. Het gaat om spelers uit de ‘unieke generatie’ die de afgelopen 10 á 15 jaar de dienst uitmaakten in Oranje.

Naar verluidt wil de voetbalbond op 13 oktober, als Oranje voor de Nations League tegen Duitsland speelt, op grootste wijze afscheid nemen. Onder anderen Arjen Robben, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Nigel de Jong zullen uitgebreid in het zonnetje gezet worden. Van der Vaart zegt daarover tegen de Telegraaf: “Ik heb ook al een gesprek gehad met de KNVB”, reageert Van der Vaart. “Ik denk dat we een unieke generatie hadden, dus ik zou het mooi vinden om met z’n allen af te sluiten. Om met een mooie groep afscheid te nemen van de fans.”

Wesley Sneijder, recordinternational van Oranje, krijgt een maand eerder tijdens het oefenduel met Peru de kans op afscheid te nemen van het Nederlands elftal. Als recordinternational krijgt Sneijder mogelijk een aparte status en viert hij zijn afscheid dus ‘alleen’.

De generatie van Sneijder, De Jong, Robben, Van Persie en Van der Vaart kende mooie successen met Oranje. Hoogtepunten waren uiteraard de tweede plaats op WK 2010 en derde plaats op WK 2014, maar ook de andere toernooien waar de spelers aan meededen werd minimaal de volgende ronde gehaald. Alleen het EK 2012 vormde daarop een uitzondering. De verliezend finalist van twee jaar eerder werd daar kansloos uitgeschakeld in een groep met Denemarken, Portugal en Duitsland.

Het EK 2016 en WK 2018 hadden de laatste toernooien moeten worden voor de generatie, maar beide toernooien werden gemist. Het WK 2014, waar Oranje tegen alle verwachtingen in als derde eindigde, vormde daarmee het laatste kunstje op een eindtoernooi.

Lees meer over: , , ,