Het Nederlands elftal speelt vanavond het oefenduel tegen Slowakije. De verwachting is dat Oranje voortborduurt op het systeem dat tegen Portugal nog uiterst succesvol was (3-0 zege), 1-5-3-2.

Davy Pröpper is ervan overtuigd dat dit systeem steeds beter zal gaan.”Hoe vaker we in dit systeem gaan spelen, hoe groter het vertrouwen daarin zal worden. En hoe duidelijker zal worden dat het 5-3-2-systeem helemaal niet verdedigend hoeft te zijn. De overwinning op een topland als Portugal helpt in dat proces.”

Donny vd Beek heeft vertrouwen in het systeem, maar vindt kwaliteit van spelers belangrijker: “Als je de kans krijgt moet je doen waar je goed in bent. Op een manier waardoor er samenhang in het team ontstaat. Kwaliteit is belangrijker dan het systeem. Tegen Portugal ging het prima, maar één goede wedstrijd is niet genoeg. Dit moet het begin zijn van een periode waarin Oranje weer terugkeert naar het vereiste niveau.”

Stefan de Vrij gaf eerder al aan zich prettig te voelen bij het nieuwe systeem: “Het is een speelwijze die achterin meer duidelijkheid en rugdekking biedt. Mits het goed wordt uitgevoerd uiteraard. Ik voel me er prettig bij.”