Het Nederlands elftal heeft op miraculeuze wijze een gelijkspel uit het vuur gesleept tegen Duitsland en is daarmee groepswinnaar in de Nations League. Het betekent dat Oranje het tot de laatste vier van het nieuwe toernooi schopt. Maar wanneer worden de finales van de Nations League gespeeld?

De finales van de Nations League worden in juni afgewerkt. Naast Nederland plaatsten Zwitserland, Portugal en Engeland zich voor dat eindtoernooi. De halve finales vinden plaats op 5 juni en 6 juni. De finale vindt plaats op 9 juni. Het is nog niet duidelijk tegen wie Oranje in actie komt. De loting voor de finaleronde is op 3 december.

In het mini-toernooi staat niet alleen de eer op het spel, het is ook erg lucratief. De winnaar van de Nations League krijgt 6 miljoen euro, de verliezend finalist 4,5 miljoen. Bij een derde plaats ligt er 3,5 miljoen euro klaar en de nummer vier krijgt 2,5 miljoen.

Er is bij de finale van de Nations League, in tegenstelling tot wat veel mensen wel denken, géén ticket voor het EK 2020 te verdienen. Van de 24 tickets worden er namelijk 20 verdeeld via de reguliere kwalificatie, die van maart 2019 tot en met november 2019 gespeeld wordt.

De overige vier tickets worden via de divisie-playoffs van de Nations League (maart 2020) verdeeld. Voor de playoffs plaatsen zich per divisie de beste vier landen die zich via de reguliere kwalificatie niet gekwalificeerd hebben.

Via een halve finale en een finale plaatst per divisie één winnaar zich voor het EK 2020, zodat elke divisie uiteindelijk één extra EK-deelnemer aflevert. Indien een divisiewinnaar zich al via het kwalificatietoernooi heeft geplaatst, wordt de plaats in de playoff overgenomen door het beste nog niet geplaatste land uit die divisie. Dan gaat het ticket eerst naar de nummer 2, dan naar de nummer 3, etc. (indien nodig zal het ticket naar landen uit de divisie daaronder gaan).

Uiteindelijk is het dus vooral een ontsnappingsroute voor landen die een mislukte kwalificatie gespeeld hebben. Daarnaast is het een unieke kans voor de landen in de lagere divisies, die op deze manier eindelijk naar een EK zouden kunnen.

Bekijk alle standen en wedstrijden van de Nations League terug op Speelschema Nations League!