Vlag van Nederland

Nu het programma van het Nederlands elftal bekend is kunnen we vooruit gaan kijken naar het jaar 2019, waarin Oranje op jacht gaat naar het EK 2020 en in juni mag spelen voor de eerste winst in de Nations League.

De shirtjes in de Voetbal webshop kunnen weer gekocht worden, want na de winst in de poule fase van de Nations League doet het Nederlands elftal weer volledig mee in Europa. De vraag is alleen, was het geluk, of kan Oranje zich echt weer meten met de grootste teams in Europa?

Tijdens de loting werd Oranje ingedeeld in een groep met (opnieuw) grootmacht Duitsland, Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. Het Nederlands elftal moet bij de eerste twee in deze groep van vijf eindigen om een ticket voor het EK 2020 te bemachtigen. Mocht dat niet lukken via deze poulefase is er nog een ontsnappingsroute via de play-offs van de Nations League in maart 2020, waarvoor Oranje dankzij de goede prestaties tegen Frankrijk en Duitsland sowieso geplaatst is.

Het is echter niet te hopen dat Oranje die play-offs nodig heeft, want dat zou betekenen dat het niet lukt om zich te plaatsen via de reguliere kwalificaties.

De Nations League Final Four

In juni 2019 staat er echter nog een ander toetje te wachten op het Nederlands elftal. Omdat Oranje zowel Duitsland als Frankrijk achter zich liet in poule A van de Nations League mag het in juni strijden voor de eerste overwinning van het nieuw opgezette toernooi.

In Portugal zal Oranje met Engeland, Zwitserland en Portugal strijden om de winst in de Nations League. Het mini-toernooi bestaat uit twee halve finales, een verliezersfinale en een echte finale en naast de eer staat er een mooie som geld op het spel. Een ticket voor het EK valt er niet te winnen, maar natuurlijk wil Oranje graag hoge ogen gooien en de Nations League op haar naam zetten.

De EK-kwalificatie voor tickets voor Euro 2020

Voordat Oranje in juni de Final Four van de Nations League zal spelen staan in maart ook al twee kwalificatieduels op het programma. Oranje ontmoet op 21 maart in eigen huis Wit-Rusland en drie dagen later eveneens op Nederlandse bodem aartsrivaal Duitsland.

Aangezien Oranje in juni voor de Nations League speelt zijn er op dat moment geen kwalificatieduels in de poule van Oranje. Pas in september gaat de kwalificatie weer verder en zal Oranje zich in september, oktober en november moeten zien te plaatsen voor het EK.

Op uiterlijk 19 november 2019 weten we dan na het thuisduel met Estland of Oranje zich eindelijk weer voor een eindtoernooi geplaatst heeft of dat er een ontsnappings play-off nodig is in maart 2020.