Vlag van Nederland

De OranjeLeeuwinnen zijn als elfde geëindigd op de Algarve Cup. Woensdagavond werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen China, waarna penalty’s de winnaar moesten aanwijzen. Oranje nam de strafschoppen uiteindelijk het beste.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman begon sterk en kreeg de eerste kans van de wedstrijd. Na goed doorzetten van Lieke Martens, die haar 100e interland speelde, schoot Vivianne Miedema op doel. Keepster Peng Shimeng bracht redding.

China deelde wat speldenprikjes uit via Gu Yashia en sterspeelster Wang Shuang. Laatstgenoemde kon alleen op doelvrouw Sari van Veenendaal af, maar de keepster redde knap. Niet veel later was Miedema dichtbij de openingstreffer.

Na een goede corner van Sherida Spitse kopte Miedema op de lat. De spits stuitte vijf minuten later op de Chinese keepster en daarop volgde nog een kans voor de aanvalster; haar verkapte voorzet draaide bijna het doel in. China was vervolgens ook dichtbij. Li Jiayue schoot in het zijnet.

Vlak voor rust kwam Oranje toch nog op voorsprong. Lineth Beerensteyn had een goede rush in huis en zette de bal voor, waar Miedema de bal simpel binnen kon lopen: 1-0. Dat was ook de ruststand.

In de tweede helft kwam China snel op gelijke hoogte met de Leeuwinnen. Op aangeven van Shuang tikte Wei Yao de gelijkmaker binnen. Oranje kreeg vervolgens een enorme kans op de 1-2.

Na een heerlijke actie van Miedema werd Martens weggestuurd, maar de aanvalster schoot op de paal. China leek vervolgens op 2-1 te komen, maar wat volgde was een enorme blunder. Van Veenendaal leverde de bal in, waardoor Xiao Yuyi de bal op een presenteerblaadje kreeg. Ze schoot echter naast.

De OranjeLeeuwinnen gingen op jacht naar de winnende treffer en kregen kansen via Van de Donk, Spitse en Martens. Renate Jansen leek met nog twee minuten te gaan de 1-2 te maken. De invalster schoot prachtig in, maar de bal knalde via de lat eruit. Ook uit de kluts kreeg Miedema de bal er niet in.

Daardoor bleef het 1-1 en moesten penalty’s uitwijzen wie de elfde plaats pakte. In de penaltyserie pakte Van Veenendaal een strafschop van China, waarna een speelster van China ook nog hoog over schoot. Spitse trof nog de paal, maar uiteindelijk schoot Miedema de beslissende penalty binnen.

Nederland wordt daardoor elfde op de Algarve Cup in Portugal.