Vlag van Nederland

De OranjeLeeuwinnen hebben in hun eerste wedstrijd op het WK drie punten gepakt. In Le Havre werd met 1-0 van Nieuw-Zeeland gewonnen door een late goal.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman begon goed en had in de eerste helft de overhand. Lieke Martens had in de eerste minuut al gelijk een prima actie in huis, maar haar voorzet liep tot niets uit. Een paar minuten later kreeg Nieuw-Zeeland een aardige kans. Dominique Bloodworth verspeelde de bal, waardoor Olivia Chance kon schieten. De bal spatte uiteen op de lat.

Nieuw-Zeeland zette goed druk op de Leeuwinnen, die daardoor moeite hadden om kansen te creëeren. Na een half uur spelen was Martens dichtbij de 1-0, maar de buitenspeelster raakte de bal echter totaal verkeerd en dus ging de bal over. Oranje probeerde nog voor rust op voorsprong te komen en was via Bloodworth dichtbij. De verdedigster raakte de bal niet vol en werkte daardoor naast. Dat betekende dat er na 45 minuten 0-0 op het scorebord stond.

In de tweede helft ging Oranje op jacht naar de openingstreffer. Sari van Veenendaal moest enkele keren in actie komen, terwijl de Leeuwinnen aan de andere kant probeerden een gaatje te vinden.

Na een uur spelen deed Oranje er nog een schepje bovenop. Nieuw-Zeeland werd steeds verder teruggedrukt, maar iedere keer ontbrak het aan de beslissende eindpass. Tot aan de tweede minuut van de extra tijd.

Invalster Merel van Dongen zette voor het doel, waar Lineth Beerensteyn een Nieuw-Zeelandse verdedigster lastigviel. Daardoor kon Jill Roord binnenkoppen. Door de goal van de invalster beginnen de OranjeLeeuwinnen met drie punten aan het WK in Frankrijk. Zaterdag is Kameroen de tegenstander.

Lees meer over: