De Oranje Leeuwinnen zijn er zondag niet in geslaagd om zich tot wereldkampioen te kronen. De Verenigde Staten was in de WK-finale met 2-0 te sterk.

De Leeuwinnen hadden in het eerste kwartier antwoord op de aanvallende Amerikaanse tornado. Er werd goed druk gezet op de Verenigde Staten en af en toe werd de aanval gezocht met de snelle Lineth Beerensteyn als diepste aanvalster.

Waar Sari van Veenendaal in de halve finale al haar waarde bewees voor Oranje, deed ze dat in de WK-finale ook. De aanvoerster kwam enkele keren goed in actie bij schoten van Team USA. In de 26e minuut kreeg Nederland de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. De dieptepass van Vivianne Miedema op Beerensteyn was echter net te hard, waardoor Alyssa Naeher weg kon werken.

Niet veel later was het opnieuw Van Veenendaal die Oranje redde. Ze pareerde een hard schot van Julie Ertz en even later een poging van Alex Morgan. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft  schakelde Amerika weer een tandje bij en was het verdedigen geblazen voor de Leeuwinnen.

Oranje overleefde en zette zelf nog wat aan. Gescoord werd er in de eerste helft niet. Daar werd in het tweede bedrijf verandering in gebracht door de Verenigde Staten. Er werd een penalty gegeven, nadat Stefanie van der Gragt met een hooggeheven been een overtreding maakte op Morgan.

Na een VAR-check werd de bal op de stip gelegd en koos Megan Rapinoe de goede hoek. Aan de andere kant volgde een grote kans voor Miedema, maar de spits maakte een beweging te veel waardoor er verdedigend kon worden opgetreden door de Verenigde Staten.

In de 69e minuut werd het 2-0. Rose Lavelle kreeg te veel ruimte, werd niet aangepakt en schoot zo de tweede Amerikaanse treffer binnen. Daardoor leek de zege eigenlijk wel binnen voor Team USA; Oranje was op en zette er niks tegenover.

Ook de alles-of-niets-strategie, met Shanice van de Sanden voor Anouk Dekker, liep tot niets uit. Oranje creëerde vrijwel niets meer en had het vooral aan Van Veenendaal te danken dat de achterstand niet groter werd. De keepster pakte enkele goede ballen en daardoor bleef het bij slechts een 2-0 overwinning voor de Verenigde Staten. Door de zege prolongeert Team USA de wereldtitel.