Vlag van Nederland

Aanvalster Lieke Martens moet de eerste twee wedstrijden van de Oranjeleeuwinnen op jacht naar het EK 2021 aan zich voorbij laten gaan. De Barcelona-speelster heeft nog altijd last van de teen die ook tijdens het WK al voor de nodige problemen zorgde. Daardoor mist ze de duels met Turkije en Estland.

“Lieke heeft stappen ondernomen voor haar teen, ze heeft gerust en gerevalideerd, maar het duurt wel langer voordat de pijn echt weg gaat”, zegt bondscoach Wiegman, die bijna alleen maar dezelfde spelers opriep als voor het WK. “7 juli was de laatste wedstrijd, daarna ging iedereen op vakantie. Nu zijn alle teams in voorbereiding, dus er is niet heel veel gebeurd. Het zou dus gek zijn om het heel anders te doen en bovendien is dit team hartstikke jong. Natuurlijk kijken we, zoals we begin dit jaar deden op de Algarve Cup, hoe ver andere speelsters zijn. Je kijkt altijd naar de kwaliteiten en naar doorselecteren, maar uiteindelijk gaat het om de beste spelers.”

Behalve Martens ontbreekt tegen Estland en Turkije ook Kika van Es, die deze zomer de overstap naar Everton maakte maar kampt met een knieblessure. Hun vervangers zijn Aniek Nouwen van PSV en Ashleigh Weerden die bij landskampioen FC Twente speelt.

Oranje zal weer even moeten schakelen na het succesvolle WK, zo denkt Wiegman: “Je komt uit een WK-finale met 60.000 man met een ongelooflijke ambiance. Nu zal dat anders zijn. En je speelt tegen een tegenstander die alleen maar achteruitloopt en tegenhoudt. Dan worden andere dingen gevraagd.”

Op dinsdag 3 september staat het duel met Turkije in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen op het programma. Dat is de eerste wedstrijd in de EK-kwalificatie. Er komen zo’n 20.000 supporters op af.

Lees meer over: , ,