Nadat we gisteren de keepers al bespraken is het vandaag tijd om de volgende linie van Oranje uit te lichten; de verdedigers. Enerzijds gebeurde er heel veel rondom onze laatste linie, maar anderzijds bleef, gelukkig voor onze bondscoach, het meeste bij het oude.

De soap rondom Matthijs de Ligt

De grootste verandering in de afgelopen transferperiode is natuurlijk de transfer van Matthijs de Ligt van Ajax naar Juventus. De transfersoap duurde maanden en mede door zaakwaarnemer Mino Raiola werd de Ligt in contact gebracht met vele clubs de afgelopen tijd. Uiteindelijk viel de keuze op het Italiaanse Juventus, de club die De Ligt afgelopen jaar nog hoogstpersoonlijk uitschakelde in de kwartfinale van de Champions League.

Hoewel het natuurlijk een schitterende stap naar de absolute top is voor de jonge verdediger zal de start van De Ligt bij ‘de Oude Dame’ onze bondscoach Ronald Koeman nog niet zo vrolijk stemmen. De Ligt begon op de bank bij de start van de competitie, maar mocht dankzij een blessure van Chiellini al tijdens het tweede duel tegen Napoli aantreden. Dit werd echter geen groot succes. De Ligt was betrokken bij minstens twee van de drie tegendoelpunten en kreeg ook nog eens kramp. Hij zal zich dus niet met een heel lekker gevoel in Zeist gemeld hebben.

De anderen bleven waar ze waren

De overige vaste verdedigers van Oranje bleven allemaal op hun honk zitten. Aanvoerder Virgil van Dijk had geen enkele reden om Liverpool te verlaten na de winst in de Champions League. Hij werd vorige week uitgeroepen tot beste verdediger en zelfs beste speler van Europa over het afgelopen seizoen. Tevens maakt hij ook kans om Wereldvoetballer van het Jaar te worden bij de verkiezing van de FIFA later deze maand.

Ook de backs Denzel Dumfries en Daley Blind bleven bij respectievelijk Ajax en PSV en zullen de komende maanden zeer waarschijnlijk ook vaste waardes blijven in het elftal van bondscoach Ronald Koeman.

De reservebank bij de verdedigers

Ook achter de vaste vier heeft Koeman weinig reden tot klagen. Ondanks dat Stefan de Vrij zich af moest melden met een blessure heeft de bondscoach nog altijd enkele goede alternatieven voor de posities achterin.

Hij haalde Joël Veltman terug, die zowel rechtsback als centraal achterin uit de voeten kan en ook Patrick van Aanholt en Nathan Aké zijn prima alternatieven als nood aan de man is.

De bondscoach zal echter hopen dat er nog enkele grote verdedigende talenten door zullen breken de komende jaren, zodat zij de strijd aan kunnen gaan met de mannen die er nu staan.

Conclusie; De basis van Oranje staat als een huis. Dumfries, de Ligt, Van Dijk en Blind zijn voorlopig onomstreden bij Ronald Koeman. Toch is het vooral voor de Ligt te hopen dat hij snel zijn vorm hervindt en niet op het tweede plan belandt bij Juventus. De keuze van Koeman achter deze vier is niet heel breed, maar goed genoeg om mee richting het EK te gaan.