Vlag van Nederland

Nederland wint van Noord-Ierland en is bijna zeker van het EK. Dat zijn de feiten, maar het vertelt niet het hele verhaal van deze bloedstollende kwalificatiewedstrijd. Oranje had de blessuretijd nodig om een overwinning af te dwingen. Dit zijn de rapportcijfers van Nederland – Noord-Ierland!

Jasper Cillessen: 6

Omdat de Noord-Ieren zich ingroeven op eigen helft, hoefde Jasper Cillessen amper in actie te komen. Tot de tweede helft, toen Josh Magennis pardoes 0-1 maakte en de doelman toch moest vissen. Daar kon Cillessen niets aan doen, maar hij kon zich deze wedstrijd ook niet onderscheiden.

Denzel Dumfries: 6

Maakte de bekende rushes langs de zijlijn, maar veel rendement hadden zijn acties niet. Ook Dumfries kon zich verdedigend niet onderscheiden, omdat hij alleen op de helft van de tegenstander te vinden was.

Matthijs de Ligt: 5

Ook De Ligt had weinig te doen, al zag de Juventus-verdediger er bij de 0-1 niet goed uit. Hij verloor het kopduel van Magennis, die daardoor de voorsprong voor Noord-Ierland binnen kon koppen.

Virgil van Dijk: 6

Het opvallendste moment van de Oranje-aanvoerder was in het begin van de wedstrijd, toen hij een rush naar voren maakte en van afstand snoeihard naast schoot. Verder had Virgil geen opvallende rol.

Daley Blind: 6

Daley speelt de laatste weken de pannen van het dak bij Ajax, maar in zijn rol als linksback bij Oranje maakte hij minder indruk. De kersverse papa kreeg een mogelijkheid om op doel te schieten, maar zijn poging ging hard naast.

Marten de Roon: 6

Deed wat hij kan, maar helaas is dat voornamelijk het middenveld stofzuigen en breedtepassjes geven. Eén ding is zeker: met De Roon ga je een defensieve ploeg als Noord-Ierland niet op de knieën dwingen. Had Koeman Donny van de Beek niet gewoon moeten laten starten?

Georginio Wijnaldum: 5

De Liverpool-middenvelder deed niet veel fout, maar van een moderne box-to-box-speler als Wijnaldum verwacht je dat hij het spel openbreekt. Gini kreeg in de eerste helft een goede kans, maar kopte deze in de handen van de doelman.

Frenkie de Jong: 7

Frenkie haalt altijd een voldoende, maar zijn rushes en dribbels creëerden in het grootste gedeelte van de wedstrijd niet de ruimte waar Oranje op hoopte. De Barca-middenvelder was wel verantwoordelijk voor de assist bij de 3-1 van Memphis.

Steven Bergwijn: 6

Ook het spel van de technisch begaafde Bergwijn kwam niet uit de verf in de drukke 16 meter van de Noord-Ieren. De PSV’er kon wel aanleggen na een lekker passje van Memphis, maar schoot op de keeper.

Memphis Depay: 8

We hebben Memphis de hele wedstrijd niet gezien, tot hij diep in de tweede helft plotseling opdook om de oh zo belangrijke 1-1 binnen te tikken. De doelpuntenmachine van Oranje pikte er nog één mee: na de 2-1 van Luuk de Jong gooide hij de wedstrijd in het slot met een beheerste schuiver.

Ryan Babel: 5

Het was niet de wedstrijd van Ryan Babel, laten we het daarop houden. De aanvaller kon een snijdende pass van Blind niet tot assist bombarderen, omdat hij de bal compleet miste. Het was geen verrassing dat de routinier er in de tweede helft af moest voor Donyell Malen.

Donny van de Beek: 6

Bracht het vuur dat miste in het passieve spel van Marten de Roon, maar had verder geen belangrijke invalbeurt.

Donyell Malen: 7

Opnieuw was Malen belangrijk, maar dit keer niet met een doelpunt. De invaller gaf dé assist op Memphis die het slotoffensief van Oranje inleidde. Bij 1-1 kreeg hij ook een kans om zijn ploeg op voorsprong te koppen, maar de bal zeilde naast.

Luuk de Jong: 8

Deed als pinchhitter precies wat er van hem werd gevraagd: een lelijk doelpunt maken en het Nederlands elftal de winst bezorgen. Een mooie opsteker voor De Jong, die in Sevilla nog niet tot scoren kwam.

Lees meer over: , ,