Vanavond om 18.00 uur Nederlandse tijd wordt er in het Dinamostadion in Minsk afgetrapt voor het EK-kwalificatieduel Wit-Rusland – Nederland. Dit betekent het zesde duel voor Oranje in deze kwalificatie.

Na de late en moeizame zege op Noord-Ierland staat het Nederlands elftal er zeer goed voor in de strijd om de EK-tickets in de poule. Een overwinning in en tegen Wit-Rusland zou betekenen dat het EK wel héél dichtbij komt. De andere concurrent Duitsland speelt vanavond om 20.45 uur het uitduel tegen Estland.

De stand in de poule voorafgaand aan de duels Wit-Rusland – Nederland en Estland – Duitsland is als volgt:

Pos. Land GW W G V DV DT DS Ptn
1 Nederland  5 4 0 1 17 6 +11 12
2 Duitsland 5 4 0 1 17 6 +11 12
3 Noord-Ierland 6 4 0 2 8 7 +1 12
4 Wit-Rusland 6 1 1 4 3 10 -7 4
5 Estland 6 0 1 5 2 18 -16 1

Eerdere ontmoetingen tussen Wit-Rusland en Nederland

Negen keer speelden Wit-Rusland en Nederland tegen elkaar, en daarvan won Oranje er zeven. Tweemaal ging een duel in Minsk verloren. In 1995 in de EK-kwalificatie voor het EK 1996. In 2007 verloor Oranje in aanloop naar het EK 2008 met 2-1 in de Wit-Russische hoofdstad.

De laatste wedstrijd tegen de Wit-Russen betekende ook direct de grootste overwinning. In maart won Oranje het thuisduel in deze kwalificatiereeks met 4-0. Het laatste uitduel werd in 2017 met 1-3 gewonnen, al ging het toen ook moeizaam.

Zie hier de beelden van de overwinning van Oranje in Minsk destijds:

De opstelling van Nederland tegen Wit-Rusland

Bondscoach Ronald Koeman wilde gisteren nog niet veel kwijt over zijn opstelling tegen Wit-Rusland. Ten opzichte van het duel met Noord-Ierland zal er in elk geval één wijziging doorgevoerd moeten worden. Memphis Depay vertrok namelijk geblesseerd bij de selectie van Oranje, Koeman riep geen vervanger op.

De verwachting is dat Donyell Malen de plek van Depay in zal nemen. Hij vormt dan de aanval met Steven Bergwijn en Ryan Babel. Op het middenveld bestaat de kans dat Koeman vanavond kiest voor Donny vd Beek op de plek van Marten de Roon. Laatstgenoemde kreeg vrij veel kritiek na het duel met Noord-Ierland en staat meer bekend als balafpakker dan spelverdeler. Tegen Wit-Rusland zal waarschijnlijk juist meer voetbal gevraagd worden.

Achterin is de rechtsback de enige positie waar Koeman geen onbetwiste nummer één heeft. Dumfries en Veltman staan er allebei goed op bij Koeman en wie hij vanavond weer zal kiezen is slecht gissen. Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Daley Blind en doelman Jasper Cillessen zijn zeker van hun plek.