Vandaag maakte Mohamed Ihattaren bekend dat hij uit gaat komen voor het Nederlands elftal. Het grote talent van PSV is pas 17 jaar, maar kon al rekenen op interesse van zowel de Marokkaanse bondscoach als van onze bondscoach Ronald Koeman.

De afgelopen jaren waren er meerdere spelers die voor de keuze stonden en vaak juist voor het Marokkaanse elftal kozen. Onder meer Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Sofyan Amrabat kozen er de afgelopen jaren niet voor Oranje om voor Oranje uit te komen. De jaren daarvoor kozen meerdere spelers juist wél voor Oranje.

Wij zetten deze voor jullie op een rijtje:

IBRAHIM AFELLAY

Om Afellay werd in 2006 wel echt gestreden. Hij was destijds een toptalent van PSV en kon voor beide landen uitkomen. Uiteindelijk koos hij voor Oranje en speelde in totaal 53 interlands.  Hij kwam met Nederland uit op het EK van 2008, het WK  van 2010 en het EK van 2012. Volgens het tijdschrift Al Aan had het ook zomaar anders af kunnen lopen. Afellay zou voor Marokko hebben gekozen, ware het niet dat bondscoach Mhamed Fakhir destijds niet op hem zat te wachten.

KHALID BOULAHROUZ

Boulahrouz kwam uiteindelijk tot 35 interlands. Hij hoefde in zijn beginjaren niet echt een keuze te maken: “Mijn keuze was: ja of nee zeggen tegen het Nederlands elftal. Ik hoefde niet tussen twee partijen te kiezen.” In 2004 werd hij geselecteerd voor het Nederlands Elftal als speler van RKC Waalwijk en ook in de jaren daarna was hij vaak in beeld bij de bondscoaches van Oranje. Het bracht hem uiteindelijk bij clubs als Chelsea en Stuttgart.

OTMAN BAKKAL

Hij is de man met de minste minuten voor het Nederlands elftal, maar koos wel voor Oranje. Voor Bakkal was er ook weinig interesse van de Marokkaanse bond. De middenvelder koos in 2009 definitief voor Oranje en debuteerde tegen Paraguay. Verder dan acht minuten bij het Nederlands Elftal kwam hij niet.

ADAM MAHER

Maher kwam uiteindeijk maar tot vijf interlands, maar daar zag het in eerste instantie niet naar uit. Hij was één van de grootste talenten van Nederland en men was dus blij dat hij voor Oranje koos destijds. “Voor mijn ontwikkeling is het goed als ik Europese kampioenschappen en WK’s speel”, was zijn motivatie. Van EK’s en WK’s kwam het nog niet voor Maher, tot vijf interlands wel.

ANWAR EL GHAZI

Toenmalig Ajacied Anwar El Ghazi twijfelde in 2015 flink toen hij de keuze moest maken. Hij besloot uiteindelijk toch maar voor Oranje te gaan voetballen. “Ik zag daar meer toekomst voor mij. In de familie waren de reacties verdeeld. Mijn vader had het liever anders gezien”, zei hij tegen ELF Voetbal. El Ghazi debuteerde nog wel goed tegen Kazachstan, maar zijn carrière raakte daarna in de slop. Hij doet het momenteel wel aardig in Engeland, maar komt niet in de plannen van bondscoach Ronald Koeman voor.