Minder dan twee maanden geleden liep Memphis Depay een zware knieblessure op, maar inmiddels is hij alweer gezien op het trainingsveld. Het lijkt erop dat Depay er alles aan wil doen om alsnog het EK te halen. Is dit echter reëel, of is de aanvaller van Oranje bezig met een kansloze of zelfs gevaarlijke missie?

Volgens Jeroen Stekelenburg, NOS-verslaggever en Oranje-watcher, neemt Depay een groot risico door zo snel na een kruisbandoperatie alweer te willen gaan voetballen.  “We staan natuurlijk allemaal juichend langs de zijlijn, omdat we meer kans op succes denken te hebben als Memphis erbij is op het EK”, zei hij bij Eredivisie op Vrijdag. “Maar het is natuurlijk wel echt een risico.”

“Ik heb gebeld met enkele fysiotherapeuten en die zeggen: het is gekkenwerk”, zei Stekelenburg. “Een kruisband heeft een ingroeitijd van zes maanden. Je kunt wel de spieren eromheen trainen en daarmee een heleboel opvangen, maar als je dan een keer een onverwachtse beweging maakt, dan is die kruisband zó kwetsbaar dat je bijna zeker weet dat er iets misgaat.”

Meerdere mensen reageren op het abnormaal snelle herstel van Depay, die volgens ingewijden 10 weken voor zou liggen op schema. Oud-international Leonne Stentler zegt daarover tegen de NOS: “Hij heeft volgens mij echt een team van medici om zich heen verzameld die het risico durven te nemen. En hijzelf ook. Ik zou het niet doen als ik hem was en vraag me ook af wat zijn club hiervan vindt.”

In de Franse sportkrant L’Equipe waarschuwt Jean-Marcel Ferret, voormalig arts van Memphis’ werkgever Olympique Lyon, de Oranje-spits. “Als je de natuur in het ootje wil nemen, slaat die dubbel zo hard terug. Na elke operatie is er een bepaalde hersteltijd, daar moet je niet aankomen.”