Bondscoach Frank de Boer heeft zijn voorlopige selectie voor de komende WK-kwalificatieduels bekendgemaakt. Daarin heeft hij onder meer een plek ingeruimd voor Ajax-doelman Maarten Stekelenburg en Jeremiah St. Juste.

Oranje speelt later deze maand tegen Turkije, Letland en Gibraltar voor de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar.

De laatste keer dat Stekelenburg bij de selectie zat was in november 2017. Zijn laatste minuten dateren van nog een jaar eerder. De laatste maand is de 38-jarige Stekelenburg bij Ajax weer eerste doelman door de doping-schorsing van Andre Onana.

Behalve Stekelenburg zitten ook keepers Jasper Cillessen en Joël Drommel weer in de voorselectie. Cillessen keert terug na een lange blessure en de jonge Drommel toont zich de laatste maanden sterk bij FC Twente. Voor hem ligt een transfer naar PSV of Ajax op de loer.

Eerste oproep voor St. Juste

Voor Jeremiah St. Juste is het de eerste keer dat hij bij de voorselectie zit. De verdediger van FSV Mainz vertrok in de zomer van 2019 bij Feyenoord om zijn geluk te zoeken in Duitsland. Daar speelt hij tegenwoordig zo goed dat hij op de radar van onze bondscoach kwam.

Kenny Tete, die tegenwoordig bij Fulham speelt, is ook opgenomen in de voorselectie. Op het middenveld en in de aanval zien we weinig verrassende namen.

Geen Koopmeiners en Boadu

De Boer heeft Teun Koopmeiners en Myron Boadu niet op de lijst van de voorlopige selectie gezet. Zij mogen zich met Jong Oranje richten op het EK. De groepsfase van dat toernooi valt tegelijk met de kwalificatieduels van Oranje.

“Voor de ontwikkeling van jonge spelers is het goed om wedstrijden op een eindtoernooi te spelen. Om die reden heb ik een aantal jongens niet opgenomen in onze voorlopige selectie, zodat ze het EK met Jong Oranje kunnen meemaken”, aldus bondscoach Frank de Boer. “Uiteraard is het A-elftal altijd leidend, maar waar het kan willen we natuurlijk rekening met andere teams houden.”

De complete voorselectie van bondscoach Frank de Boer:

Doel: Marco Bizot (AZ), Jasper Cillessen (Valencia), Joël Drommel (FC Twente), Tim Krul (Norwich City), Maarten Stekelenburg (Ajax).

Verdediging: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Daley Blind (Ajax), Denzel Dumfries (PSV), Matthijs de Ligt (Juventus), Jeremiah St Juste (FSV Mainz), Kenny Tete (Fulham), Joël Veltman (Brighton & Hove Albion), Stefan de Vrij (Internazionale), Owen Wijndal (AZ).

Middenveld: Donny van de Beek (Manchester United), Ryan Gravenberch (Ajax), Frenkie de Jong (FC Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Kevin Strootman (Genoa CFC), Tonny Vilhena (Krasnodar), Georginio Wijnaldum (Liverpool).

Aanval: Ryan Babel (Galatasaray), Steven Berghuis (Feyenoord), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Memphis Depay (Olympique Lyonnais), Luuk de Jong (Sevilla), Donyell Malen (PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou), Calvin Stengs (AZ), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg).