Maarten Wijffels vraagt zich af in hoeverre Joshua Zirkzee een serieuze optie wordt voor Ronald Koeman bij het Nederlands elftal. De aanvaller maakt dit seizoen veel indruk bij Bologna, maar de bondscoach van Oranje lijkt zijn vraagtekens te hebben bij de ex-speler van onder meer Bayern München en Anderlecht. De vraag is of Zirkzee komende maand zal worden opgeroepen voor de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland en al helemaal of hij überhaupt in beeld is voor het EK van komende zomer in Duitsland.

De twijfels van Wijffels hebben vooral te maken met het type spits dat Zirkzee is en Koeman zoekt. “De naam van Zirkzee viel ook wel (bij Goedemorgen Eredivisie op ESPN, red.), maar het viel mij op dat Koeman daar vrij zuinig over was”, vertelt Wijffels in de Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad. “Hij zei, daarmee begon hij, dat Zirkzee bij Bologna speelt. Dat weten we allemaal wel, maar dat benoemde hij toch nog even. Met andere woorden: hij speelt niet bij Juventus of Inter in Italië.”

Gaat Zirkzee spoedig debuteren bij Oranje?

Dat Zirkzee niet bij een topclub actief is, wil natuurlijk niet zeggen dat hij helemaal niet op de voet wordt gevolgd. “Ze hebben hem wat meer gevolgd. De afgelopen weken is telkens iemand van de technische staf bij een wedstrijd van Bologna in Italië geweest”, vervolgt de journalist. “Ze zien hem veel uit de spits weg bewegen, meer meevoetballen dan dat hij in de zestien is om die afmaker te zijn. En die zoekt Koeman eigenlijk, die afmaker. Ik weet dus niet of Zirkzee meteen écht in beeld gaat komen voor het EK.”

Zirkzee verruilde de jeugdopleiding van Feyenoord in de zomer van 2017 voor die van Bayern. Een echte doorbraak in de Duitse grootmacht bleef, ondanks een aantal treffers, echter uit. Bayern verhuurde hem aan zowel Parma als Anderlecht, alvorens hij in de zomer van 2022 definitief de overstap maakte naar Bologna. De Italianen telden ruim acht miljoen euro voor hem neer. Na een moeizaam eerste seizoen is hij inmiddels los. In 24 wedstrijden in alle competities was Zirkzee goed voor 9 doelpunten en 6 assists.

Lees ook: Loting Nations League: wie kan het Nederlands elftal treffen?

Zirkzee hoefde vooralsnog niet te rekenen op een uitnodiging voor het Nederlands elftal. Hij speelde wel negentien interlands voor Jong Oranje. Daarin was hij zeven keer trefzeker. Zirkzee behoorde afgelopen zomer nog tot de selectie voor het EK Onder-21 in Georgië en Roemenië. Na invalbeurten in de eerste twee groepswedstrijden had hij in het slotduel met Georgië wél een basisplaats. Zirkzee kon echter niet voorkomen dat de ploeg van toenmalig trainer Edwin van de Looi al na drie wedstrijden naar huis moest.