Loting Nations League: wie kan Oranje vanavond loten?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 feb. 2024, 07:30
© IMAGO

Het Nederlands elftal weet snel welke landen het gaat treffen in de komende editie van de Nations League. Donderdagavond staat de loting voor de Nations League van 2025 op het programma. Hoe werkt de loting en welke landen kan Oranje treffen?

Wanneer is de loting van de Nations League 2025?

Op donderdag 8 februari vanaf 18.00 uur staat in Parijs de loting voor de Nations League 2025 op het programma. De loting is live te volgen op Ziggo Sport en ook volgt er een artikel op onze site.

Lees ook: Nadert het afscheid van Daley Blind bij het Nederlands elftal?

Hoe werkt de loting van de Nations League?

In totaal zijn 54 deelnemende landen onderverdeeld op basis van hun ranking in de vier Leagues: A, B, C en D. De beste zestien landen doen mee in League A. De rest zit in B (17-32), C (33-48) en D (49-54).

Potindeling voor Nederland tijdens loting Nations League 2025

Voor deze loting is Nederland samen met Italië, Kroatië en Spanje ingedeeld in League A, de pot met de vier beste landen van de Nations League.

A1: Italië, Kroatië, Nederland, Spanje

A2: België, Denemarken, Hongarije, Portugal

A3: Duitsland, Frankrijk, Polen, Zwitserland

A4: Bosnië en Herzegovina, Israël, Schotland, Servië

In de Nations League van 2022/23 schopte Nederland het tot de Final Four. Oranje werd eerste in een groep met België, Polen en Wales. Bij de Final Four op Nederlandse bodem was eerst Kroatië met 4-2 te sterk in de halve finale, waarna Italië ook nog de troostfinale met 3-2 van Nederland won. Spanje won uiteindelijk de Nations League.

Lees ook: Koeman zet vraagtekens achter bij Ajax – PSV afwezige Oranje-speler

Wie kan Nederland loten in de Nations League?

Nederland speelt in ieder geval niet tegen Italië, Kroatië of Spanje. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman kan echter zomaar toplanden als België, Portugal, Duitsland of Frankrijk treffen.

Wanneer speelt Nederland in de Nations League?

De groepswedstrijden van de Nations League vinden plaats in september, oktober en november van dit jaar. In 2025 staat de Final Four, de eindfase van het toernooi, op het programma.

Programma Nations League

Speelronde 1: 5 tot en met 7 september 2024

Speelronde 2: 8 tot en met 10 september 2024

Speelronde 3: 10 tot en met 12 oktober 2024

Speelronde 4: 13 tot en met 15 oktober 2024

Speelronde 5: 14 tot en met 16 november 2024

Speelronde 6: 17 tot en met 19 november 2024

Final Four

Halve finales: 4 en 5 juni 2025

Finale: 8 juni 2025

Kwartfinaleronde toegevoegd aan opzet

De afgelopen jaren plaatsten de vier groepswinnaars in divisie A zich voor de finaleronde en degradeerden de nummers vier van divisie A naar divisie B. De komende editie is dat anders. De nummers vier degraderen nog altijd rechtstreeks, maar ook de nummers drie moeten vrezen voor degradatie. Zij spelen promotie/degradatiewedstrijden tegen de nummers twee van divisie B.

Daarnaast is nieuw dat er in maart 2025 een kwartfinaleronde wordt afgewerkt. Daarin spelen de nummers één en twee uit de groepen in divisie A om vier tickets voor de finaleronde in juni 2025.

De Nations League kan een vangnet zijn voor teams die zich niet direct plaatsen voor het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada. De beste vier groepswinnaars, die zich niet rechtstreeks voor het WK plaatsen, krijgen namelijk een plek in de play-offs. Daarin strijden ze met de twaalf nummers twee van de WK-kwalificatie om vier startbewijzen.