Waar bondscoaches van Oranje in het verleden een ruime keuze hadden uit aanvallers van topniveau, heeft Ronald Koeman voor het EK 2024 tal van topverdedigers tot zijn beschikking. Een van de centrale verdedigers die mogelijk slachtoffer wordt van de hevige concurrentiestrijd is Matthijs de Ligt. De Oranje-international is na zijn blessure weer een vaste waarde bij Bayern München, waar hij in een formatie met vier verdedigers speelt. In een vijfmansdefensie, zoals Oranje vaak onder Koeman speelt, lijkt hij echter minder goed tot zijn recht te komen.

Het afgelopen half jaar was voor De Ligt er eentje om snel te vergeten. Zijn werkgever Bayern verwelkomde Min-jae Kim, die de concurrentiestrijd won van de 43-voudig international van Oranje. Vervolgens moest de 24-jarige mandekker liefst elf wedstrijden wegens blessureleed missen. Vlak voor de jaarwisseling maakte hij echter zijn rentree en in 2024 veroverde De Ligt, bij afwezigheid van Dayot Upamecano (blessure) en Kim (interlandverplichtingen), weer een basisplaats onder Thomas Tuchel.

Gaat Matthijs de Ligt met Oranje naar het EK 2024?

Het is echter maar de vraag of hij, nu zijn concurrenten weer terug zijn gekeerd, hij zijn basisplaats weet te behouden en of hij het vertrouwen kan winnen van Koeman. “Een basisplaats op het EK lijkt momenteel nog altijd een long shot”, aldus Sam Planting in een analyse namens Voetbal International. “Dat heeft alles te maken met de switch in het spelsysteem van Oranje. Waar De Ligt de meest logische keuze is om naast Virgil van Dijk te starten in het hart van een viermansdefensie, verandert zijn vooruitzicht gek genoeg als er een extra centrale verdediger bijkomt.”

Lees ook: ‘Superman in een Rolls-Royce’ gaat Koeman hoofdpijn bezorgen

De journalist haalt aan dat De Ligt onder Louis van Gaal ook genoegen moest nemen met rol als reserve achter Jurriën Timber, die op het WK 2022 ook het vertrouwen kreeg van de toenmalige bondscoach. Onder Koeman is dit, na de wisseling van 4-3-3 naar 3-4-2-1, niet anders. “In de vierenhalve pot waarin Oranje in de EK-kwalificatie in dit systeem speelde, ontbrak Jurriën Timber wegens blessureleed, maar alsnog maakte De Ligt niet de meeste minuten als rechter centrale verdediger”, aldus Planting. “Lutsharel Geertruida werd vooral ingezet als vervanger van Timber.”

“De Ligt heeft de pech dat hij voor speelsystemen met drie centrale verdedigers toch vooral voldoet aan het profiel van middelste centrumverdediger (lang, krachtig in duels, kopsterk, positioneel een leider)”, aldus Planting. “En daar heeft Oranje met captain Van Dijk een van de weinige onaantastbare spelers staan”, voegt hij hier aan toe. “Op de positie rechts van Van Dijk worden er twee specifieke kwaliteiten gevraagd die niet helemaal in het straatje van De Ligt passen.”

Ierland vs Nederland
Matthijs de Ligt had tijdens het EK-kwalificatieduel met Ierland (1-2 winst) een basisplaats.

Planting noemt enkele facetten van het spel die een rechter centrale verdediger moet bezitten. “Zo moet je op momenten dat rechter wingback Denzel Dumfries voorin druk zet, tot diep op de vijandelijke helft in zijn rug kunnen doordekken als tijdelijke rechtsback. Een positie waar de kleinere en wendbaardere Geertruida en Timber meer ervaring mee hebben”, aldus de journalist. “Daarnaast krijg je als buitenste centrumverdediger in een trio geregeld kansen om als indribbelaar het verschil te maken. Dergelijk explosiviteit aan de bal bezit de bonkiger gebouwde De Ligt minder.”

Om Koeman te overtuigen moet De Ligt vooral doorgaan met wat hij nu presteert bij Bayern. “Er zit voor hem niets anders op”, concludeert Planting. De stopper miste dit kalenderjaar geen minuut in de hoofdmacht van de Duitse topclub en kwam in het duel met Borussia Mönchengladbach (3-1 winst) zelfs tot scoren. “Hij moet zo goed zijn in de dingen die hij wèl kan, zodat de trainer zijn minder passende kwaliteiten wel voor lief moet nemen.”