‘Superman in een Rolls-Royce’ gaat Koeman hoofdpijn bezorgen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 feb. 2024, 15:34
© IMAGO

Micky van de Ven is bezig aan een uitstekend eerste jaar bij Tottenham Hotspur. De centrale verdediger van het Nederlands elftal stond door een blessure aan de hamstrings weliswaar twee maanden aan de kant, maar gevrijwaard van blessureleed is hij voor manager Ange Postecoglou een vaste basiskracht. Bij Match of the Day op BBC Sports waren de presentatoren bijzonder te spreken over de verrichtingen van de Nederlander in het competitieduel met Everton (2-2), zo zag ook Süleyman Öztürk.

“Van de Ven werd eruit gepikt omdat ze allemaal onder indruk waren van zijn snelheid. Hij verdedigt met gemak ruimtes van vijftig à zestig meter”, vertelt de journalist van Voetbal International in een video-item. “Drie of vier keer in deze wedstrijd had hij een moment waar hij een flinke achterstand nog goed maakte, waaronder tegen Jack Harrison. Harrison lag een meter of tien, vijftien voor en toen zette Van de Ven de turbo aan en haalde hem nog in en wist hij met een geweldige tackle erger te voorkomen.”

Hoort Mickey van de Ven in de basis van Oranje thuis?

Virgil van Dijk is ooit een Rolls-Royce genoemd en Gary Lineker maakte in de uitzending opnieuw deze vergelijking”, vervolgde Öztürk. “Ze zijn echt diep onder indruk van zijn snelheid en de manier waarop Van de Ven zich inmiddels week in ,week uit manifesteert in de achterhoede van Tottenham. Tegen Manchester City anderhalve week geleden was hij ook al indrukwekkend en nu deze wedstrijd tegen Everton. Het is ongelooflijk wat voor een ontwikkeling hij doormaakt nu, het is een Superman in een Rolls-Royce.”

De vraag is of Van de Ven, die twee interlands speelde, in aanmerking komt voor speeltijd in het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman heeft tal van centrale verdedigers tot zijn beschikking en hij staat dan ook voor lastige keuzes. Niet alleen in aanloop naar interlands, maar ook wat betreft het samenstellen van de selectie voor het EK in Duitsland. “Het probleem is dat Nederland dan de aanvoerder (Van Dijk, red.) passeren en dat gaat niet gebeuren.”

Lees ook: Koeman krijgt prachtig nieuws voor Oranje uit Londen

“Maar het is natuurlijk wel zo dat als de bondscoach een Superman in een Rolls-Royce over het trainingsveld ziet vliegen, er misschien toch een overweging moet worden gedaan”, besluit Özturk. “Misschien dat er achterin nog een beetje geschoven kan worden qua positie-invullingen, maar doorgaans verplaats je de aanvoerder, de persoon die het cement is tussen de bakstenen, niet.”