© flickr.com / Jennifer BoyerDe voorronden zijn begonnen buiten de lijnen en vooral in de politieke arena’s van de deelnemend landen. Wie er fluit voor de aftrap, wie blaast er de aftocht? Of spelen we alleen in Polen? En gaan we nog mee met Oranje? Of blijven we, bomvrij, lekker thuis op de bank ver van het glasgerinkel en gedonder van politieke onvrede en machtsmisbruik?

 

Als politici willen scoren doen ze dat niet in het veld maar buiten de lijnen. Voor Merkel en andere Europese leiders die denken over een boycot van de EK is het gemakkelijk. Iets minder exposure in de bobo skybox  maar wel een stevig en vooral stoer statement dat niet wordt beïnvloed door liefde voor het spel. Met het vuistje op tafel slaan is niet moeilijk al je geen enkel belang bij de sport hebt en hooguit een vleugje status ontleent aan uitnodiging om met de champagne in de hand gefêteerd te worden met de rug naar het veld omdat de lobby alle aandacht vereist.

 

Aan de andere kant, de Polen zijn al over dat meldpunt heen. Niet haatdragend dus van die kant is er niet veel te duchten. Toch mogen we niet ontkennen dat in één van de organiserende landen onfrisse zaken spelen die het daglicht niet kunnen verdragen. Ik wil me niet per se een voorstelling maken wat de gezagsdragers zullen mogen doen met voetbalsupporters die een gewonnen wedstrijd met meer enthousiasme vieren dan ze gewend zijn of willen toelaten. Je moet toch niet denken aan een duister bureau met een smalle stalen trap naar een keldergewelf waar in van die klassieke ringen aan de muur sterk afgevallen figuren hangen met een baard van vele jaren. Mee met Oranje maar niet meer mee terug naar huis Hopelijk spelen we het EK binnen de lijnen en niet daarbuiten.