Vlag van Nederland

Het Oranje-boekje voor de Nederlandse supporters staat sinds gisteren online. Hierin zijn alle tips te vinden voor een goed verblijf in Polen en Oekraine. De belangrijkste zaken waarop gelet moet worden:

Homo’s en lesbiennes die Oranje willen gaan aanmoedigen moeten er rekening mee houden dat veel inwoners van Oekraïne homoseksualiteit niet accepteren ‘op culturele en religieuze gronden’. ”We zeggen niet hoe ze zich moeten gedragen, het is alleen een soort reisadvies”, zegt Renske Bruinsma van de KNVB.

Ook moet opgepast worden met drankgebruik, duik zeker niet achter het stuur met drank op. In Oekraïne mag je alleen achter het stuur kruipen als je echt geen druppel hebt gedronken. Alcohol consumeren op straat is eveneens verboden.

Ook drugs zijn uit den boze: De Oekraïense wet kent geen onderscheid tussen harddrugs en softdrugs. Een joint kan al een flinke celstraf betekenen. Het ministerie en de KNVB waarschuwen ook voor de autoritaire Oekraïense en Poolse politie: kleine vergrijpen worden, in tegenstelling tot in Nederland, niet gedoogd.

Wil je alle reistips lezen? Hier is het complete boekje te vinden.

Lees meer over: ,