De meest opvallende afvaller bij Oranje was ongetwijfeld Urby Emanuelson. Zeker door de blessure van linksback Erik Pieters werd verwacht dat de speler van AC Milan mee zou gaan naar het EK. Niets is echter minder waar en dat was een teleurstelling voor Emanuelson. De middenvelder moest het nieuws via de media ontvangen en twitterde meteen daarna zijn teleurstelling.

Bondscoach Bert van Marwijk belde daarna toch nog met de oud-Ajacied en dat deed hem goed: “‘Nu weet ik in ieder geval wat de reden is en waar ik me op moet richten”, zegt Emanuelson tegen NUsport. “Het was een goed, verhelderend gesprek. Het verzacht de teleurstelling. Ook dat er zo veel mensen verbaasd waren over mijn ‘afvallen’ deed me goed.”

Emanuelson speelde veel in de tweede seizoenshelft bij AC Milan, maar niet op de positie van linksback: “Op die positie had ik naar de mening van de bondscoach de laatste 2,5 jaar te weinig gespeeld. Bovendien had ik volgens hem tijdens mijn optreden op die plek tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije geen goede indruk achtergelaten.”

Wel speelde hij op het middenveld bij de Italiaanse vice-kampioen, maar daar heeft hij in Oranje veel concurrentie. De bondscoach selecteerde hem in eerste instantie ook voor die positie: “Maar op die positie kwam ik tekort ten opzichte van Sneijder, Van der Vaart en Afellay, vond hij”,aldus Emanuelson.

Emanuelson vindt  het missen van het EK in Polen en Oekraïne ‘geen supergroot drama’. “Ik ga nu mijn kop leegmaken en op vakantie. Daarna wil ik een topseizoen draaien. Hopelijk kom ik dan vanzelf weer in beeld bij Oranje. Ik wens het hele team in ieder geval heel veel succes!”