Nu we dicht bij de aftrap komen van een EK wordt de tegenstelling tussen Oranjeteam en Oranjecommentatoren scherper. Zo moesten we een zwam verhaal van Gullit aanhoren na de, overigens inderdaad beroerd verlopen, oefenwedstrijd tegen Bulgarije waarin hij weer heel goed duidelijk maakte veel woorden te kunnen gebruiken om weinig nuttigs op tafel te brengen. De duit die Marco van Basten in het zakje stopte sneed iets meer hout maar uit de mond van een enkele jaren terug zwaar verliezende coach hing de nare nasmaak van zure druiven. Van Hanegem kwaakt zoals gewoonlijk ook wat over spelers die wel moeten optreden. Of welke niet. Cruyff stelt voor met meer diepte te spelen en de breedte te laten voor wat het is. Een aantal baksteen in het toch al zo wilde water van de badkuip.

Het grote mediaspektakel  wordt opgestookt tot een verzengend vuur waar de bondscoach met alle middelen probeert te blussen waar het rookt en kiest uiteindelijk maar weer voor een defensieve spelwijze waardoor er misschien niet verloren wordt maar waardoor winnen niet per se een logisch gevolg is. De spelers, die zoals elke jongere druk doende zijn met de sociale media zijn natuurlijk niet in staat om zich af te sluiten van dit bombardement aan adviezen, wijze raad en gratis tips.

Ik stel voor dat er in juni 2013 een raad van wijze mannen wordt samengesteld die voor het WK 2014 een plan gaat opstellen waar de spelmethode wordt uitgetekend in een architectuur waar de KNVB mee uit de voeten kan en jonge Nederlandse spelers in passen. Met daarin de genoemde namen met een inbreng die evenredig is aan de geleverde prestaties in het verleden als speler en als coach.

En begin maar alvast met het begeleiden van potentiele goede verdedigers in de jeugdelftallen om de aanwas van onderen te garanderen.

Aldus @PeervoorOranje