Iedereen bemoeit zich met de opstelling van Oranje, we hebben in Nederland 16 miljoen bondscoaches. Zo ook oud-international Edgar Davids. Hij adviseert Bert van Marwijk om Mark van Bommel op de bank te zetten. “Ik vond Van Bommel op het WK één van de beste spelers bij Oranje, maar ik zie nu lieverNigel de Jong in die rol”, zegt Davids tegen NUsport.

“De Jong en Van der Vaart zijn veel dynamischer geworden in Engeland. Ik denk niet dat de bondscoach het aandurft, maar ik zou het wel weten.” Davids heeft wel veel vertrouwen in Oranje. “Nederland is er klaar voor om Europees kampioen te worden. Ze hebben de perfecte mix van talent en ervaring.”

“Dat denk ik echt. Mijn voorspelling is niet uit de lucht gegrepen. Ze hebben op het WK in 2010 aangetoond met een goede teamspirit ver te kunnen komen.” Davids begrjipt er echter niks van dat Urby Emanuelson de selectie niet heeft gehaald. “Hij speelt bij AC Milan in de Serie A en de Champions League, maar dat schijnt niet meer te tellen. Terwijl de Italiaanse competitie veel meer voorstelt dan de eredivisie, waar Jetro Willems speelt. De bondscoach zegt dat Emanuelson te weinig ervaring heeft als linksback, maar hij heeft op die positie bij Ajax toch altijd gespeeld.”

Davids speelde zelf ook wel eens als linksback in Oranje. “Die positie hoeft nu geen probleem te worden bij Oranje. Als Willems alleen een man moet uitschakelen, is hem dat wel toevertrouwd. Maar als hij er ook nog overheen moet komen…”