Nederland is vanavond in Charkov roemloos ten onder gegaan tegen Duitsland. Oranje had een goede start met twee mogelijkheden voor Robin van Persie, maar toch was het de spits Mario Gomez die Duitsland na een simpel uitgespeelde aanval op 1-0 zette. Het Nederlands elftal leek eerder in te zakken dan veel te willen doen aan de achterstand en even later maakte diezelfde Gomez met een berekend schot de 2-0. Het bleek de genadeslag voor een zeer zwak en slordig spelend Nederland, dat in vrijwel dezelfde opstelling startte als het verloren duel tegen Denemarken.

Om het tij te kunnen keren bracht de geplaagde Bert van Marwijk in de tweede helft Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar in voor Mark van Bommel en Ibrahim Afellay. Het Nederlands elftal begon net als voor rust slap maar wist via Robin van Persie, die in de tweede helft als diepe spits fungeerde, nog iets terug te doen door in de 73e minuut op fraaie wijze de 2-1 binnen te schieten. Het bleek onvoldoende; met veel tijdrekken aan Duitse en balverlies aan Nederlandse zijde kroop de wedstrijd langzaam naar het einde.

Tekenend voor de avond was misschien wel een ruzie die na het laatste fluitsignaal ontstond tussen Wesley Sneijder en Jetro Willems, die uitgerekend door Thomas Muller uit elkaar moesten worden gehaald.

Toch is er nog altijd een kans dat Oranje de groepsfase doorkomt. Dan moet Duitsland aanstaande zondag van Denemarken winnen en dient het Nederlands elftal Portugal met ruime cijfers te verslaan. Maar als het team van Van Marwijk dan net zo fungeert als vanavond, lijkt die mogelijkheid heel ver weg.