© TwitterKNVB directeur betaald voetbal Bert van Oostveen keek met verbazing naar de wedstrijden van Oranje, de fitheid van de ploeg, of zeg maar gerust de níet fitheid viel hem op. “Ik wil wel echt vooral weten waarom al die andere ploegen fitter waren dan wij. Dat wil ik als directeur weten, maar ook als voetballiefhebber, want dat zag iedereen toch?”, zei de directeur van de KNVB tegen AD Sportwereld. “Ongelooflijk dat verschil. Daar ben ik serieus verbaasd over.”

“Dat geldt voor meer dingen die ik zag, we gaan daarom 360 graden door het hele project heen. Echt alles komt aan de orde. Ik wil dit niet nog een keer meemaken en daarom scannen we alles. Het is niet alleen een geval van alleen kansen missen. Misschien hebben we buiten het veld op ander vlak ook wel kansen gemist.’

Van Oostveen zegt dat het mislukte EK gevolgen heeft voor Oranje. “Alles staat nu onder druk. Ik schat bijvoorbeeld dat we nu onze fijne positie op de wereldranglijst kwijt zijn. We mogen blij zijn als we in de top-10 van de FIFA blijven staan, maar ik heb daar een hard hoofd in. We worden dus minder interessant als tegenstander en het zal moeilijk zijn onze stadionbezetting bij thuiswedstrijden te handhaven.”

“Op 15 augustus spelen we uit tegen de Belgen, daarna thuis tegen Turkije in de Arena. Het mag niet zo zijn dat er straks meer Turken dan Nederlanders in Amsterdam in het stadion zitten. Daar denken we over, dat is het effect van de afgelopen weken”, zegt van Oostveen.