In zijn column voor AD Sportwereld geeft Willem van Hanegem aan dat hij denkt dat Van Marwijk al langere tijd op de hoogte was van de problemen binnen de selectie van Oranje. Dat merkte hij op uit de verandering ten opzichte van 2010: “Deze EK-campagne hoorde ik heel andere teksten. Heel vaak, eigenlijk elke dag wel, ging het over ego’s opzij zetten, over dat je elkaar iets moest gunnen. Het ergste woord vond ik wel ‘de gunfactor’. Dan weet je dat er iets niet klopt, het wordt niet voor niets geroepen allemaal.”

De bondscoach wist dit allemaal allang volgens de Kromme: “Hij heeft het probleem vast wel aan zien komen, hij stond er het dichtst bij van ons allemaal. Er zitten gewoon veel fracties in deze spelersgroep. Dat was twee jaar geleden al zo, maar toen verbloemden de resultaten alles”, aldus de oud-international.

“De vraag is nu wat hij er aan had kunnen doen. Ik denk dat het voor het toernooi al heel diep heel erg fout gezeten heeft. Welke trainer er dan ook voor de groep staat, het is niet meer op te lossen. Toch vind ik niet dat Bert van Marwijk van het Nederlands elftal gehaald moet worden. Ik vind eerder dat de hele organisatie en bemanning van de staf bekeken moeten worden.”

“Qua voetbal hoop ik dat Van Marwijk met een nieuwe groep aan de slag gaat. De tijd van het pappen en nathouden is voorbij. En voor hij aan die nieuwe groep gaat bouwen, moet hij eens een goed gesprek onder vier ogen aangaan met Robin van Persie. Hij is een van de mannen met wie Van Marwijk verder moet. Maar dan moet hij Van Persie wel duidelijk maken dat leiderschap verder gaat dan een positie in de spits. Mocht Van Marwijk zelf alsnog willen opstappen, dan beveel ik Co Adriaanse van harte aan.”

Van Hanegem vindt ook dat er teveel luxe is voor Oranje, dat was al in zijn tijd als assistent van Advocaat, zegt hij: “Toen ik in 2004 assistent was en in Lausanne in Hotel Beau Rivage rondliep, ben ik in de lach geschoten. Ga daar voor de gein eens kijken. Wie je ook bent, als je daar een week zit, denk je dat je ik weet niet wat voorstelt. Het tekent de hele entourage van Oranje. Het mag van mij onderhand wel eens een stapje minder, want we zijn hierin doorgeschoten met zijn allen. Ze hoeven niet meteen in een tent op een camping, maar een viersterren hotel is toch ook goed? Iedereen moet zich realiseren dat het allemaal een beetje minder is geworden, niet alleen economisch, bij Oranje ook qua voetbal.”