Dat niet alles koek en ei was binnen het Nederlands elftal is inmiddels wel duidelijk. Oranje verloor tijdens het toernooi alle drie de wedstrijden en kon al na een week naar huis. De beerput gaat nu langzamerhand open. In VI Oranje van donderdagavond nam Johan Derksen het woord over de beerput binnen de selectie. De quotes zijn letterlijk overgenomen uit de mond van de hoofdredacteur. (Vandaar dat de zinsbouw niet altijd even sterk is;)…

Volgens Derksen was het eerste probleem dat Mark van Bommel niet werd geaccepteerd als aanvoerder: “Mark van Bommel werd op geen enkele wijze geaccepteerd. Wat hij zei, werd niet serieus genomen. Hij werd gezien als een sprekende pop van de bondscoach en aangesproken met assistent-bondscoach.”

Daarna was Gregory van der Wiel aan de beurt: “Gregory van der Wiel hield zich met alles bezig, behalve met voetbal. Gregory van der Wiel is niet goed bij zijn hoofd, werd geconcludeerd bij Oranje. Die jongen was met alles bezig, behalve met voetbal. Hij heeft een eigen kledinglijn en maakte daar vele overuren voor. En hij was druk met hiphopmuziek maken en zijn haar bijhouden. De spelers hebben hem niet gezien zonder headphone. Alleen bij wedstrijden en trainingen deed hij hem af.”

Vooral het gedrag van Ibrahim Afellay en Robin van Persie werd niet geaccepteerd: “Vanaf het begin hebben ze zich buiten de groep geplaatst. Afellay wordt gehaat. Hij gedroeg zich arrogant en zei dingen als ‘ik speel bij Barcelona. Waar speel jij?’.  Hij zag iedereen als piepeltjes.  Als er iemand jarig was of men wilde een cadeautje geven, had hij nooit geld bij zich. Hij was te karig om een tientje te geven. Van Persie kwam ook binnen met dat gedrag. Ik ben de beste speler van Engeland. Die twee zijn samen opgetrokken. Af en toe kwam Khalid Boulahrouz daar bij. Maar daarbuiten. Iedereen stoorde zich eraan dat Van Persie niet met de pers praatte.”

De enige, die een uitzondering vormde, was volgens Derksen Wesley Sneijder. “Hij wilde de kar trekken. Hij wilde het elftal op de been houden. Hij was voorstander van Robben als linksbuiten en Dirk Kuijt op rechtsbuiten. Een rechtspoot op rechts, een linkspoot op links. Kuijt verdedigt mee, is een zekerheidje. Daar heb je iets aan.”