© OnsOranje.nl / Jeroen Putmans

Het Nederlands elftal heeft vanavond in de Amsterdam Arena met 0-0 gelijkgespeeld tegen Duitsland. In een matig duel kwamen beide teams niet tot scoren. Na de nederlaag van bijna een jaar geleden en het 2-1 verlies tijdens het EK in Polen en Oekraïne wist Oranje in elk geval een keer de nul te houden tegen de Duitsers.

Oranje begon in een verrassende opstelling met Kenneth Vermeer in het doel, Ibrahm Afellay als rechtsmidden en Dirk Kuyt in de punt van de aanval. Daardoor moesten Tim Krul en Klaas-Jan Huntelaar op de bank plaatsnemen en moest Marco van Ginkel nog even op zijn debuut in Oranje wachten.

De wedstrijd begon van beide kanten een beetje aftastend. Duitsland werd enkele keren gevaarlijk via snelle uitbraken maar mede dankzij goed keeperswerk van debutant Kenneth Vermeer bleef het 0-0. Oranje kreeg via Robben enkele kleine kansen maar ook de Oranje-spelers kwamen in de eerste helft niet tot een doelpunt.Vlak voor rust kwam Oranje nog goed weg toen Gündogan keen vrije schietkans kreeg maar Johnny Heitinga wist de bal te blocken.

Aan het begin van de tweede helft bracht bondscoach Louis van Gaal met Daryl Janmaat, Eljero Elia en Stefan de Vrij drie verse krachten in plaats van Ricardo Van Rhijn, John Heitinga en Arjen Robben. Duitsland startte de tweede helft in dezelfde opstelling als de eerste helft.

Ook aan het begin van de tweede helft was er weinig om te genieten van beide kanten. Hier en daar werden wat plaagstootjes uitgedeeld maar tot echt grote kansen kwamen beide teams niet. Na ongeveer een uur moest Van Gaal zijn vierde wissel toepassen toen Ibrahim Afellay aangaf gebleseerd te zijn. Marco van Ginkel, die net aan zijn warming-up was begonnen, werd daardoor de tweede debutant van de avond en hem werd ruim een half uur speeltijd gegund.

Zo’n kwartier voor tijd kwam er wat leven in de wedstrijd en dit leverde kort na elkaar twee kansen op voor Oranje. Eerst was het Daryl Janmaat die na een mooie aanval uit kon halen, zijn schot werd echter gekeerd door Neuer. Vlak daarna was het Elia die kon schieten maar zijn schot ging hoog over het doel.

Uiteindelijk was het een vrij matige Nederland-Duitsland met maar weinig hoogtepunten. Hopelijk heeft bondscoach Louis van Gaal toch nog enkele nuttige dingen uit de wedstrijd kunnen halen.