Het was me het jaartje wel voor Oranje-fans. We gingen met hoge verwachtingen naar het EK, maar mochten na drie dramatische poulewedstrijden weer de koffers pakken. Bondscoach Bert van Marwijk ruimde daarop het veld, nadat hij eerder nog verlengd had tot 2016. Louis van Gaal nam het stokje over: hij mag na de mislukte kwalificatie in 2002 opnieuw proberen Oranje naar het WK te loodsen. Hieronder een volledig overzicht van het belangrijkste Oranje-nieuws van 2012.

Januari

Voormalig Oranje-aanvoerder Mark van Bommel maakt zich al in januari zorgen om het gebrek aan speeltijd van veel Oranje-spelers. Wesley Sneijder paste ook destijds niet in de plannen van zijn trainer bij Internazionale. Een teken aan de wand?

Februari

Een vreemd verhaal in de Peruaanse media: door een omkoopschandaal zou de wereldtitel van 1978 niet aan Argentinië maar Nederland toebehoren. Over een vermeend FIFA-onderzoek heeft de KNVB echter niks vernomen. Het lijkt allemaal een broodje aap-verhaal.
Verder zegeviert Oranje in oefenduel tegen Engeland met 3-2. De wedstrijd werd afgewerkt in het legendarische Wembley-stadion.

April

Het nieuwe thuisshirt van het Nederlands elftal wordt bekend: helemaal Oranje ditmaal! Verder brengt Bavaria voorafgaand aan het EK weer een nieuw Oranje-jurkje op de markt. Op het WK van 2010 verwierf het biermerk wereldfaam door een aantal dames in deze jurkjes op de tribunes te zetten. Ze werden vervolgens gearresteerd omdat Bavaria geen officiële sponsor van het toernooi was. Een dergelijk incident is op het EK van 2012 uitgebleven.

Verder wordt bekend dat Ruud van Nistelrooy niet meegenomen wordt naar het EK. Hiermee komt een einde aan de interlandcarrière van Van the Man, die destijds nog bij het Spaanse Malaga actief was. Inmiddels is de superspits helemaal gestopt met voetballen. In 70 wedstrijden in Oranje-shirt scoorde hij 35 keer.

Mei

Het Nederlands elftal begint met de voorbereiding op het EK. Na een zware blessure bij Erik Pieters (nog steeds niet fit), moet Van Marwijk op zoek naar een nieuwe linksachter. De keuze valt uiteindelijk op de jonge PSV’er Jetro Willems. Urby Emanuelson, geregeld basisspeler bij AC Milan, is teleurgesteld. De vier oefeninterlands die Oranje vervolgens speelt laten een dubbel gevoel achter. De wedstrijden tegen Bayern München en Bulgarije gaan verloren, maar de duels met Slowakije en Noord-Ierland worden wel gewonnen.

Juni

Dan is het eindelijk zover: het Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne staat op punt van beginnen. Ondanks een moeizame voorbereiding en een loodzware poule (Denemarken, Duitsland en Portugal) zijn de verwachtingen hooggespannen: Oranje is tenslotte de vicekampioen van het WK. Dan is het 9 juni en speelt Nederland haar eerste poulewedstrijd tegen Denemarken, in het Metalist stadion in Charkov. Er komen kansen, maar Oranje weet de bal niet in het doel te krijgen. De rest is geschiedenis. Een uitbraak van Denemarken leidt tot een doelpunt van Michael Krohn-Dehli en daar blijft het bij. De eerste poulewedstrijd gaat verloren met 0-1.

Van Marwijk wil, ondanks veel kritiek, van geen wijziging in zijn systeem weten en begint tegen Duitsland gewoon met dezelfde namen. Oranje begint ongeïnspireerd en wordt door Mario Gomez eenvoudig op achterstand gezet. Al voor rust staat het 0-2. Ondanks aanvallende wissels van Van Marwijk eindigt de wedstrijd uiteindelijk in een 1-2 nederlaag. Van Persie weet in de slotfase nog wel Oranjes’ eerste EK-goal binnen te prikken.

Het toernooi is na de deceptie tegen Denemarken en Duitsland al zo goed als voorbij. Toch is er nog een kleine kans om door te gaan. Dan moet Oranje met twee doelpunten verschil winnen van Portugal en dient Duitsland Denemarken te verslaan. Onze oosterburen doen hun plicht, maar Portugal werkt niet mee. Mede dankzij een wervelende Ronaldo wint de angstegner van Oranje met 2-1. Nederland is een illusie armer en mag na drie wedstrijden naar huis. De wereldkampioen en onze tegenstander in de WK-finale, Spanje, wint uiteindelijk het EK.

Na het EK-drama komen er verschillende verhalen naar buiten over de Oranje-selectie. Zo zou Klaas-Jan Huntelaar onuitstaanbaar zijn, verkocht Bouma wellicht een klap aan de teamdokter en sloten Robin van Persie en Ibrahim Afellay zich af van de groep. En riep Arjen Robben nu echt ‘houd je bek‘ naar Bert van Marwijk? Volgens Rafael van der Vaart is het allemaal niet zo erg als wordt gesuggereerd. Op 27 juni, tien dagen na de uitschakeling op het EK, komt er een einde aan het tijdperk Bert van Marwijk. De eens zo succesvolle bondscoach neemt ontslag. “Ik heb hevig getwijfeld, maar toch besloten om deze stap te moeten nemen”. Ook aanvoerder Mark van Bommel neemt voorlopig afscheid.

Juli

Maar wie volgt Van Marwijk op? Namen als Ruud Gullit en Ronald Koeman doen de ronde. Op 6 juli wordt echter bekend dat de KNVB Louis van Gaal aanstelt als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Dat is op zijn minst verrassend te noemen: Van Gaal’s laatste wapenfeit bij Oranje was de mislukte kwalificatie voor het WK van 2002. ”Ik ben blij dat de KNVB mij heeft benaderd. Dit is de uitdaging waarop ik wachtte”, is de eerste reactie van de nieuwe bondscoach.

Augustus

De eerste wedstrijd onder Louis van Gaal is gelijk beladen: een oefenduel tegen België. Onze zuiderburen zijn er op gebrand te winnen. Hoewel Van Gaal de selectief flink heeft verjongd – onder andere met Bruno Martins Indi, Nick Viergever, Ricardo van Rhijn en Adam Maher – is Oranje zijn slechte vorm nog niet te boven. De Belgen winnen met 4-2.

September

Na een valse start tegen België begint Oranje aan de kwalificatiereeks voor het WK in Brazilië. De eerste wedstrijd tegen Turkije is moeizaam, maar het Nederlands elftal wint enigszins geflatteerd met 2-0. Ook de wedstrijd tegen Hongarije wordt gewonnen, met 1-4.

Oktober

De kwalificatiewedstrijden tegen Andorra en Roemenië worden eveneens gewonnen, met respectievelijk 3-0 en 1-4. Het brengt Nederland weer een stap dichterbij naar het WK in Brazilië. Alle kwalificatiewedstrijden werden tot nu toe gewonnen en Nederland is daarmee groepshoofd. 12 punten uit vier duels!

November

Enkele maanden na de ontmoeting op het EK staat er weer een oefenduel tegen Duitsland op het programma. Eigenlijk zit niemand op de wedstrijd te wachten: zowel aan Nederlandse als Duitse zijde missen veel spelers. Van een daadwerkelijke krachtmeting is eigenlijk geen sprake en de saaie oefenwedstrijd eindigt uiteindelijk in 0-0.

December

De KNVB brengt een vernietigend, naar eigen zeggen wetenschappelijk, rapport uit over het EK. Oud-bondscoach Bert van Marwijk krijgt daarin nog een flinke schop na. De selectie zou niet fit genoeg zijn geweest bij aanvang van het toernooi. Dat had volgens KVNB-baas Bert van Oostveen een stuk beter gekund. Van Marwijk zegt er zijn kerst niet door te laten verpesten.

Het jaar mag dan wel voorbij zijn: in 2013 gaan wij natuurlijk vrolijk verder met het berichten over het ons zo geliefde Oranje. Op 6 februari speelt het Nederlands elftal de eerste wedstrijd van het jaar, een oefenduel tegen Italië. Dan rest ons alleen nog om alle lezers een heel gezond en mooi nieuw jaar toe te wensen!