Het Nederlands elftal met een nieuwe strategie op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland

Max Max
18 aug. 2023, 12:52
18 aug. 2023, 12:52
© IMAGO

Het Nederlands elftal gaat met een nieuwe coach naar het WK. Momenteel zijn de verwachtingen getemperd. Maar dat komt vooral door de slechte periode onder Mark Parsons. Want in de jaren daarvoor was het Nederlands vrouwenelftal een team om rekening mee te houden. Sarina Wiegman zette een collectief neer dat voor elkaar door het vuur ging en ook nog eens leuk voetbal liet zien. Nieuwe bondscoach Andries Jonker heeft een andere tactiek uitgedokterd om succes te boeken op het WK.

Andries Jonker maakt niet dezelfde fouten als van Gaal

In Nederland was 4-3-3 lange tijd heilig. Maar we zien steeds meer trainers in ons land afwijken van deze strategie, zelfs de bondscoaches. Bert van Marwijk speelde in 2010 op papier nog een soort van 4-3-3. Maar op het veld leek het daar amper op. In plaats van aanvallend voetbal keken we naar een vechtmachine die puur op resultaten gericht was. Voor de kijkers en puristen was er weinig om van te genieten. Louis van Gaal maakte het nog ietsje gekker door helemaal naar een andere tactiek over te stappen. Op het WK in Qatar kreeg het team het amper voor elkaar om de bal naar voren te spelen, zelfs tegen zwakkere landen. Mede daarom was er aanvankelijk weerstand tegen de plannen van Andries Jonker. Maar hij weet het team wél aanvallend te laten spelen.

Een nieuw systeem voor meer zekerheid achterin

Het Nederlands elftal speelt met 3 centrale verdedigers en wingbacks. Sommige noemen dat een systeem met 5 verdedigers terwijl anderen het hebben over 3 spelers die achterin opgesteld staan. Het hangt allemaal af van de intentie en de voorkeuren van de spelers op de zijkanten. In de eerste wedstrijd waren dat Esmee Brugts op links en Victoria Pelova op rechts. Daardoor werd aankomend talent Kerstin Casparij gepasseerd. Brugts is opvallend veelzijdig en kan de positie op de linkerflank op verschillende manieren invullen. Het nadeel is alleen dat ze met haar rechtervoet eigenlijk aan de verkeerde kant op het veld staat. Victoria Pelova staat bekend om haar aanvallende talent en zorgt dan ook voor veel diepgang. Hierdoor vult het Nederlandse vrouwenteam deze tactiek een stuk aantrekkelijker en aanvallender in dan het mannenteam onder Louis van Gaal.

Lees meer over voetbal wedtips en advies.

Sherida Spitse als inschuivende centrale verdediger

De traptechniek van Sherida Spitse staat buiten kijf. De altijd hardwerkende speler wordt door Jonker als een van de verdedigers opgesteld. Dat zorgt direct voor een heel andere dynamiek. Want voetbal van achteruit is hierdoor mogelijk. Bovendien schuift Spitse bij balbezit naar het middenveld. Samen met Jackie Groenen zorgt zij ervoor dat Nederland in bepaalde situaties een speler meer heeft. Door deze extra dynamiek is het Nederlands elftal een stuk lastiger te verdedigen.

Middenvelders die iets kunnen creëren

Jill Roord en Daniëlle van de Donk zijn de meest aanvallende middenvelders van het Nederlands elftal. Door 2 van deze spelers komt het gevaar van meerdere kanten. Helemaal omdat Jackie Groenen vaak nog bijsluit. Het Nederlands vrouwenteam onder Jonker is simpelweg veelzijdiger en dynamischer dan het stilstaande voetbal van de mannen onder van Gaal. In combinatie met een solide defensie kan er daardoor van iedereen gewonnen worden op het WK.

Lees meer over:

Andries Jonker