Johan Cruijff: De Legendarische Nummer 14

Daniel Cabot Kerkdijk
Daniel Cabot Kerkdijk
29 May 2024, 11:28
29 May 2024, 11:30
Johan Cruijff tijdens de Europacup-wedstrijd tussen Ajax en Bayern München in Amsterdam in 1973.
© Imago - Johan Cruijff tijdens de Europacup-wedstrijd tussen Ajax en Bayern München in Amsterdam in 1973.

Johan Cruijff, die ook wel bekend staat als de legendarische nummer 14, zal altijd een icoon in de voetballerij blijven. De Amsterdammer wordt al decennialang geprezen om zijn visie, techniek en natuurlijk de uitvinding van de beroemde Cruijff Turn. Zijn invloed op en buiten het veld is ruim negen jaar na zijn overlijden nog altijd ongeëvenaard. In dit artikel bekijken we het leven en de nalatenschap van deze uitzonderlijke voetballer, wiens impact op de sport ook vandaag de dag nog steeds voelbaar is.

De opkomst van een legende

Johan Cruijff begon zijn indrukwekkende voetbalcarrière in zijn geboortestad Amsterdam, waar hij als jonge jongen al opviel door zijn grote talent en creatieve manier van spelen. Hij maakte in 1957 zijn intrede bij de jeugdopleiding van Ajax, waarna hij in 1964 de overstap mocht maken naar het eerste elftal. Cruijff was een meesterlijke aanvaller met een buitengewoon gevoel voor ruimte en timing. Dankzij zijn uitstekende visie, ijzersterke technische vaardigheden en slimme manier van spelen, werd hij al snel één van de meest populaire voetballers ter wereld. Hij hielp Ajax naar talloze nationale en internationale successen, waaronder meerdere landstitels en drie opeenvolgende Europese Cups. Hij werd daarnaast in 1971, 1973 en 1974 bekroond met de befaamde Ballon d'Or, waarmee hij tot drie keer toe tot beste voetballer van Europa benoemd werd.

Na zijn tijd bij Ajax vertrok Cruijff in 1973 naar FC Barcelona, waar hij opnieuw uitblonk. De Amsterdammer leidde het team naar hun eerste nationale titel in veertien jaar, en vervolgens naar hun eerste Europese Cup-finale. Hij keerde in 1981 terug bij Ajax, waarmee hij wederom tweemaal de landstitel greep en een KNVB-beker won. In 1983 maakte hij de overstap naar rivaal Feyenoord, waarmee hij eveneens landskampioen én bekerwinnaar werd. Gezien zijn grote successen en ongekende talent is het niet verrassend dat hij als een waar icoon van het voetbal tijdperk van de jaren '70 en '80 gezien wordt.

Johan Cruijff in augustus 1974 tijdens een training van FC Barcelona.
© Imago - Johan Cruijff in augustus 1974 tijdens een training van FC Barcelona.

De Cruijff Turn

De uitvinding van de zogenoemde Cruijff Turn was zonder twijfel één van de meest iconische momenten uit de indrukwekkende voetbalcarrière van Cruijff. Deze schijnbeweging - waarbij hij de bal met één voet achter zijn standbeen speelde en vervolgens met de andere voet draaide om zo zijn tegenstander te passeren - is nog steeds één van de meest herkenbare bewegingen in het voetbal. Met deze manoeuvre bewees hij niet alleen dat hij over ongeëvenaarde technische vaardigheden beschikte, maar liet hij ook zijn innovatie en creatieve benadering van het spel zien. De Cruijff Turn heeft generaties van voetballers geïnspireerd en is inmiddels niet meer weg te denken uit de voetballerij. Het begrip is in 2022 zelfs officieel opgenomen in het Oxford English Dictionary, de Engelse versie van de Dikke Van Dale.

Van trainer tot filantroop

Na zijn indrukwekkende carrière als voetballer, begon hij een nieuw avontuur als hoofdtrainer. In deze rol stond Johan Cruijff bekend om zijn revolutionaire benadering van het spel en zijn vermogen om jonge talenten te ontwikkelen. In de jaren ’80 keerde hij terug bij zijn geliefde Ajax, ditmaal als trainer. In deze rol leidde hij het team naar vier opeenvolgende Eredivisie-titels en de Europese Cup Winners' Cup in 1987. Na zijn avontuur bij Ajax keerde Cruijff in 1988 terug bij FC Barcelona, waar hij de totaalvoetbal filosofie die hij als speler had geperfectioneerd introduceerde. Zodoende leidde hij het team naar vier opeenvolgende La Liga-titels en de eerste UEFA Champions League-titel uit de clubgeschiedenis.

Na zijn glansrijke carrière als speler, bleef Johan Cruijff dus een invloedrijk figuur in de voetbalwereld. Hij introduceerde revolutionaire ideeën over tactiek en spelontwikkeling, die de basis legden voor het moderne voetbal. Maar ook buiten het veld heeft de Amsterdammer ontzettend veel gedaan voor onze maatschappij. Cruijff stond namelijk bekend om zijn maatschappelijke betrokkenheid en filantropische werkzaamheden. Hij zette zich tot aan zijn overlijden in 2016 in voor de Johan Cruijff Foundation, met als doel om kinderen met én zonder beperking de mogelijkheid te bieden om te sporten.

Johan Cruijff heeft zowel in de voetballerij als erbuiten een onuitwisbare indruk achtergelaten. De Amsterdammer staat door zijn velen successen en innovatieve speelstijl te boek als één van de grootste voetballers aller tijden. Maar het is zijn maatschappelijke betrokkenheid en zijn blijvende nalatenschap die hem tot een echte legende gemaakt hebben. Johan Cruijff zal altijd herinnerd worden als een bron van inspiratie voor voetballers en fans over de hele wereld en wordt nog altijd enorm gemist.