Oranjes trots: Finaleplek in UEFA Nations League 2019

Daniel Cabot Kerkdijk
29 mei 2024, 14:16

In 2019 bereikte het Nederlands Elftal de finale van de UEFA Nations League, een prestatie die het begin markeerde van een nieuw hoofdstuk voor het nationale team. Oranje liet met bondscoach Ronald Koeman en een selectie vol jong talent en ervaren krachten een frisse en dynamische speelstijl zien, die fans en critici wist te bekoren. In dit artikel nemen we je mee op de reis van het Nederlands Elftal richting de finale.

De bouwstenen van succes

Ronald Koeman, een coach die bekendstaat om zijn tactische intelligentie en vermogen om jonge spelers te ontwikkelen, had een selectie samengesteld die een mix was van ervaring en jeugdig enthousiasme. Spelers als Virgil van Dijk - aanvoerder en sleutelspeler van de verdediging - en Frenkie de Jong - het middelpunt van het middenveld met fantastische balcontrole en inzicht - waren cruciaal voor het team. In combinatie met spelers als Matthijs de Ligt en Memphis Depay had Oranje een team dat zowel betrouwbaar als creatief was.

Speelstijl van Oranje

Gedurende het toernooi liet Nederland een speelstijl zien die gebaseerd was op balbezit, druk zetten op de tegenstander, en snelle overgangen van de verdediging naar aanval. Koeman had een systeem geïmplementeerd dat het beste uit zijn spelers haalde, met een flexibele 4-3-3 formatie die hij afhankelijk van de situatie op het veld kon veranderen. Deze aanpak resulteerde in een team dat in staat was om snel te schakelen bij balverlies en dat moeilijk te verslaan was.

Op weg naar de finale

De reis van het Nederlands Elftal richting de finale van de UEFA Nations League was niet zonder uitdagingen. In de groepsfase moesten ze het opnemen tegen Frankrijk en Duitsland, wat niet de minste tegenstanders waren. De wedstrijd thuis tegen Duitsland, waarbij Oranje met 3-0 zegevierde, was één van de hoogtepunten van de groepsfase en toonde de veerkracht en het talent van het team. Ook de 2-0 overwinning op Frankrijk was er één om niet te vergeten. Hoewel Nederland de uitwedstrijd tegen Frankrijk met 2-1 verloor, en in Duitsland gelijkspeelde, wist het de halve finale te halen.

Op 6 juni 2019 stond Nederland in het Estádio D. Afonso Henriques in de halve finale tegenover Engeland. In de 32e minuut kwamen de Nederlanders dankzij een penalty van Marcus Rashford op achterstand. Daarna bleven de doelpunten lange tijd uit, maar in de 73e minuut was daar dan eindelijk de gelijkmaker van Matthijs de Ligt. De wedstrijd ging over tot de verlenging, waarna Nederland al snel op voorsprong kwam door een eigen doelpunt van Kyle Walker. Quincy Promes stelde de overwinning vervolgens veilig door in de 114e minuut de allesbepalende 3-1 te maken. Dit leverde Nederland het felbegeerde ticket voor de finale in Porto op.

De finale van de Nations League: strijd om de troon

De finale tegen Portugal was een ware test voor Oranje. Hoewel Nederland gedurende het toernooi indrukwekkende prestaties neergezet had, bleek Portugal met sterspeler Cristiano Ronaldo een formidabele tegenstander te zijn. Het was een intense wedstrijd waarbij beide teams de nodige kansen creëerde, maar uiteindelijk was het Portugal die aan het langste eind trok door een doelpunt van Gonçalo Guedes. Hoewel de nederlaag een flinke teleurstelling was, kon het Nederlands Elftal met een trots gevoel terugkijken. Gedurende het hele toernooi had de selectie namelijk laten zien dat het een veelbelovende toekomst tegemoet ging. De mix van ervaren leiders en jong talent, gecombineerd met een duidelijke visie en speelstijl, plaatste Nederland weer op de kaart als één van de beste voetballanden in Europa.