De Boer en Wijnaldum over WK in Qatar

Max Max
23 mrt. 2021, 13:43
12 okt. 2021, 14:02
© IMAGO

Bondscoach Frank de Boer en zijn speler Georginio Wijnaldum gingen tijdens de persconferentie van Oranje vanmiddag in op de situatie rondom het WK in Qatar. Er zijn duizenden mensen omgekomen bij de bouw van de stadions en de bouwvakkers zouden slecht behandeld worden.

Er gaan zelfs geluiden op over een boycot, maar zo ver willen speler en coach niet gaan. "Terecht dat daar vragen over worden gesteld. We weten allemaal wat daar is gebeurd en wat misschien nog steeds gebeurt", aldus de Boer. "De KNVB heeft een duidelijk statement gemaakt. De KNVB was ook een van de eerste bonden die het er mee oneens was dat het WK in Qatar zou worden gehouden.’"

'Een boycot heeft geen zin'

Net als mensenrechtenorganisaties als Amnesty international ziet De Boer een boycot van het WK niet als oplossing: "Als we ons kwalificeren moeten we proberen om de problemen onder de aandacht te brengen. Dat het een delicate kwestie is snappen we allemaal. Maar laten we hopen dat we door erover te praten en met statements te komen verandering in de situatie kunnen brengen."

Hij besluit: "Iedereen heeft recht op een eigen mening. Voor alles valt wat te zeggen. Wij staan achter deze keuze."

Wijnaldum: 'Er was weinig bewustzijn'

"We hebben erover gesproken, omdat het een groot onderwerp is. Als we ons kwalificeren, kunnen we daarheen om een grotere impact te hebben. Samen met andere federaties. Als is het nu moeilijk te zeggen, we staan pas aan het begin van de kwalificatie. We kunnen het niet alléén veranderen, en wij hebben er niet voor gekozen om in Qatar te spelen."

Hij vervolgt: "Ik denk dat veel mensen zich niet bewust waren van de situatie in Qatar. Ik ben dat ook pas sinds kort. Het kwam ter sprake toen we met Liverpool daar het WK voor clubs gingen spelen, toen pas hoorde ik verhalen over hoe het daar gaat.”