De grote Oranje-afwezige reageert: 'Ik zou liegen als...'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 nov. 2023, 09:02
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Thijs Dallinga is ervan overtuigd dat hij de kwaliteiten heeft om het Nederlands elftal te halen. De aanvaller van Toulouse werd deze week door diverse analisten naar voren geschoven als mogelijke oplossing voor het offensieve probleem van Oranje, maar bondscoach Ronald Koeman zag geen reden om de 23-jarige bij zijn definitieve selectie voor de komende EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar te halen.

Dallinga maakte vorig jaar een transfer van Excelsior naar Toulouse en op 24 doelpunten in 57 officiële duels. Hij scoorde donderdag in de 3-2 zege op Liverpool in de Europa League en deed dat ook al op Anfield, toen de Fransen met 5-1 onderuit gingen. “Ik merk dat ik steeds beter word", vertelt Dallinga aan het Dagblad van het Noorden.“Je went aan wedstrijden spelen op het hoogste niveau tegen topclubs, groeit vanzelf mee met de intensiteit en alles wat op dit level wordt gevraagd.

Speelt Dallinga ooit in Oranje?

“Ik ben inmiddels een heel andere voetballer geworden dan bij FC Groningen of toen ik Nederland twee jaar geleden achter me liet als topscorer van de eerste divisie bij Excelsior.” Tot een oproep voor het grote Oranje heeft het echter nog niet geleid. "Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het niet gevoel heb dat ik dichterbij kom, maar ik ben natuurlijk niet degene die de namen op papier zet. Ik heb daar geen invloed op.”

“Ik ben afhankelijk van de mensen die daarover beslissen”, vervolgt Dallinga. “Zelf moet ik gewoon zorgen dat ik goed presteer, zodat ze op den duur niet meer om me heen kunnen. We zullen zien wanneer het moment daar is." Toch hoopt de spits stiekem dat hij op de korte termijn door Koeman wordt opgeroepen. “Dat zou zeker ontzettend mooi zijn. Voor mezelf ook, omdat ik uiteindelijk toch de kwaliteit eruit heb gehaald waarvan ik altijd overtuigd ben geweest dat het erin heeft gezeten.”

Steven Bergwijn (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Brian Brobbey (Ajax), Calvin Stengs (Feyenoord), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Wout Weghorst (TSG Hoffenheim) en Xavi Simons zijn, in tegenstelling tot Dallinga, de aanvallende spelers die het uiteindelijk tot de definitieve selectie van Koeman hebben geschopt.