Dirk Kuyt voorziet mogelijke rentree bij het Nederlands elftal

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 okt. 2023, 20:02
26 jan. 2024, 09:15
© ProShots

Dirk Kuyt snapt dat Ryan Gravenberch een oproep van Jong Oranje aan zich voorbij heeft laten gaan. De middenvelder gaf afgelopen zomer aan zich volledig te willen focussen op zijn nieuwe werkgever na zijn transfer van Bayern München naar Liverpool. Dat resulteerde in een afzegging voor de EK-kwalificatieduels met Moldavië en Noord-Macedonië. Zowel Michael Reiziger als Ronald Koeman vond het geen verstandige beslissing van de 21-jarige ex-speler van Ajax, maar Kuyt denkt daar anders over.

“Ik denk dat de bond niet echt blij was dat hij in Liverpool bleef, maar aangezien ik weet hoe moeilijk het is om van de ene club naar de andere te verhuizen, denk ik dat hij de juiste beslissing genomen heeft', vertelt Kuijt in gesprek met Redmen TV. “Ik vind niet dat spelers dat vaker moeten doen, maar dit was het juiste moment om te wennen. Het gaat niet alleen om trainen bij Liverpool, maar ook om het vestigen in de stad waar je gaat wonen.”

Heeft Gravenberch de verkeerde keuze gemaakt?

“Hij heeft zijn potentie laten zien en als hij dat ook bij Liverpool doet, doet hij dat vanzelf bij het Nederlands elftal.” Reiziger hield er destijds een andere mening op na. “Ik ken het niet, ik ken de situatie niet dat je bedankt. Dus nee, ik vind het geen goede beslissing”, zei de bondscoach van Jong Oranje destijds. “Dat heb ik hem ook gezegd. Ik vind het echt geen goede beslissing. Ik ken Ryan, ik vind hem een goede jongen, een sympathieke jongen, maar hierin heeft hij een verkeerde keuze gemaakt.”

“Je moet met je hart voor je land spelen, niet met je hoofd. Het is een eer. Dat is het, daar horen geen concessies bij. Je moet er echt bij willen zijn en dat is voor mij gewoon heel belangrijk.” Gravenberch volgde zodoende het voorbeeld van Jeremie Frimpong, die afgelopen zomer weigerde met Jong Oranje deel te nemen aan het EK. Dat werd door Koeman niet gewaardeerd, waardoor de verdediger een interlandperiode nergens voor werd gevraagd. Dat overkwam Gravenberch ook deze maand.

Kuyt, die jarenlang het tenue van Liverpool om de schouders droeg, heeft een hoge pet op van Gravenberch. “Ik denk dat hij een van de meest getalenteerde spelers van Nederland is. Als je op zo’n jonge leeftijd van Nederland naar Bayern München gaat, zegt dat alles over zijn potentie. Ik denk dat het bij Bayern München niet is gegaan zoals hij wilde, maar als je een speler als Gravenberch wat vertrouwen geeft, wat Jürgen Klopp nu doet, dan kun je zien waartoe hij in staat is.” Gravenberch kwam tot dusver tot acht officiële duels voor Liverpool, maar daarin stond hij maar 347 minuten binnen de lijnen.