Dit schrijven de kranten na Nederland - Oostenrijk

Max Max
18 jun. 2021, 09:29
18 jun. 2021, 09:29
© IMAGO

De kranten in Nederland zijn na de 2-0 zege van Oranje op Oostenrijk niet louter positief over het spel van het Nederlands elftal. Er is veel twijfel hoe goed Oranje nou echt is, want het veldspel laat nog weleens te wensen over.

De Telegraaf vond vooral dat Oranje verdedigend veel beter stond dan tegen Oekraïne: "Het Nederlands elftal gaf vrijwel niets weg tegen de Oostenrijkers, die niet verder kwamen dan een paar afstandsschoten. Dat lag aan de goede organisatie van Oranje, maar ook aan het armetierige spel aan de bal van Oostenrijk, dat voetballend heel weinig liet zien in de Johan Cruijff ArenA."

Het AD zag een beetje hetzelfde beeld en vond het trio achterin ijzersterk spelen: "Het centrale trio achterin heerste en overheerste. Frenkie de Jong was geregeld een genot om naar te kijken, terwijl ook Marten de Roon zijn waarde bewees als dichtloper van ruimtes."

Het NRC Handelsblad is een stuk minder positief: "Maar het was voldoende. Misschien is die overtuiging, die aloude dominantie gecreëerd door mannen als Johan Cruijff, Marco van Basten en Robin van Persie, ook wel te veel gevraagd na zeven jaar zonder eindtoernooi."

De Volkskrant spreekt van armoedig voetbal met goede resultaten: "Vlijtig zijn ze zeker, de mannen van Oranje, hartverwarmend werklustig zelfs. Alleen met voetbal blijft het behelpen. In de ArenA was de dag gekomen dat het modale Oostenrijk meestal beter voetbalde dan Nederland." HEt systeem gaat steeds iets beter vinden ze: "Het duurt ook even om de speelwijze te doorgronden, gesteld dat de tijd van een toernooi lang genoeg is. De huidige positie als groepswinnaar is mogelijk de redding. Als Nederland straks tegen een zware tegenstander speelt, heeft de ploeg het systeem mogelijk net voldoende onder de knie."

Trouw tenslotte zit een beetje in dezelfde richting als de Volkskrant: "We zagen een ploeg die het bij vlagen nog knap lastig had met een middelmatige opponent. En een Oranje dat af en toe in niveau wegzakte en slordig was in de afwerking."

Lees meer over:

WK 2022 Oostenrijk