Dit zijn de mogelijke scenario's voor Oranje in poule A

Max Max
26 nov. 2022, 18:16
26 nov. 2022, 18:17
© IMAGO

Na de 2-0 overwinning en het 1-1 gelijkspel tegen Ecuador heeft Oranje plaatsing voor de achtste finale nog volledig in eigen hand. In het laatste duel tegen Qatar heeft Oranje aan een gelijkspel sowieso genoeg voor plaatsing.

Zelfs een Nederlaag hoeft nog niet fataal te zijn voor het Nederlands elftal. Of Oranje eerste of tweede in de poule wordt is afhankelijk van het resultaat bij Ecuador - Senegal, de andere wedstrijd in de poule.

De mogelijke scenario's

Als Oranje wint van Qatar dan eindigt het op zeven punten en is plaatsing voor de achtste finale een feit. Of Oranje dan eerste of tweede in de poule wordt is afhankelijk van het resultaat bij Ecuador - Senegal. Bij een gelijkspel of overwinning voor Senegal is Nederland dan groepswinnaar. Als Ecuador wint dan gaat het doelsaldo een rol spelen. Als dat nog steeds gelijk is tellen de volgende zaken in deze volgorde Het Fair Play-klassement gaan om gele en rode kaarten:

  • Aantal punten
  • Doelsaldo
  • Aantal gemaakte doelpunten
  • Onderling resultaat
  • Fair Play-klassement
  • Loting

Mocht Oranje gelijkspelen tegen Qatar dan is plaatsing voor de volgende ronde eveneens zeker. Of Oranje dan alsnog groepswinnaar wordt, is wederom afhankelijk van het resultaat van Ecuador - Senegal. Alleen als het daar ook gelijk wordt kan Oranje groepswinnaar worden, mits het meer gescoorde doelpunten heeft dan Ecuador of als het Fair Play-klassement 'gewonnen' wordt.

Mocht Oranje onverhoopt verliezen van Qatar dan hoeft er nog steeds niks aan de hand te zijn. Bij winst van Ecuador gaat Oranje dan als tweede in de poule door. Als het gelijk wordt gaat het doelsaldo met Senegal een rol spelen en als Senegal wint telt het doelsaldo met Ecuador.

Alles is dus nog mogelijk, maar de kans dat Oranje de volgende ronde haalt lijkt erg groot. In de achtste finale wordt gespeeld tegen de nummer één (als Oranje tweede wordt) of nummer twee (bij groepswinst) van poule B. Daarin zitten Engeland, VS, Iran en Wales.