'KNVB zoekt naar 'type-Koeman' als nieuwe bondscoach'

Max Max
29 jun. 2021, 19:41
29 jun. 2021, 19:41
© IMAGO

Vanmiddag stapte Frank de Boer op als bondscoach van het Nederlands elftal. Onder meer de dramatische uitschakeling op het EK tegen Tsjechië zorgde ervoor dat er weinig toekomst meer voor de Boer bij Oranje is.

De KNVB moet dus op zoek naar een nieuwe bondscoach. Directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma zei vanmiddag naar wat voor type de bond op zoek gaat: "We willen een echte chef en baas. Dat aura hing ook om Ronald Koeman heen. En hij heeft ons weer op het juiste pad gebracht."

Na een overleg vanmiddag besloot de Boer zelf om het contract dat hij had niet uit te dienen. "Maar in dat contract stond ook een clausule dat we niet zouden doorgaan als de kwartfinales op het EK niet werd gehaald", aldus Hoogma.

"Natuurlijk was het anders geweest als we na drie fantastische groepsduels in de achtste finales van Portugal hadden verloren. Door een counter terwijl we daarvoor net zelf de buitenkant van de paal hadden geraakt. Maar dat was niet het geval. Voor ons was er nu onvoldoende basis om door te gaan."

'Het was al rommelig'

Hoogma vervolgt: "De voorbereiding op het toernooi verliep rommelig. De versprekingen hebben we ook meegenomen in onze besluitvorming. In de poule wonnen we driemaal, maar het spel hield niet over."

"Maar Frank had voor dit gesprek zelf al aangegeven dat hij niet meer verder wilde, ook in belang van het Nederlandse voetbal. De druk op hem was zo hoog. Hij kon bijna niet doorgaan zo met het duel met Noorwegen in aantocht. We zouden elkaar eigenlijk pas donderdag spreken. Maar Frank wilde nu al praten.

Hoogma stapt zelf niet op na het mislukte EK: "Ik ben geen wegloper. Na het vertrek van Koeman waren we op zoek naar iemand met een eigen identiteit met wie we dezelfde weg konden bewandelen. Onder Koeman werkte het zeer goed. Ik hoop dat we in die trend door kunnen gaan."

"We willen een sterke persoonlijkheid als Koeman. Van Gaal? Ik ga niet in op namen. We gaan nu zo snel mogelijk met alle verantwoordelijke mensen praten over een nieuwe bondscoach. Dat zou ook een buitenlander kunnen zijn."

Lees meer over:

WK 2022