Koeman en KNVB gaan aandringen op grotere EK-selecties

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 mrt. 2024, 06:25
27 mrt. 2024, 06:25
© IMAGO

Ronald Koeman vindt het ‘absurd’ dat hij slechts 23 spelers mag selecteren voor het EK. Op het EK van 2021 en het WK van 2022 mochten de bondscoaches 26 spelers selecteren, maar de UEFA heeft voor het toernooi van komende zomer een limiet van 23 gesteld. De bondscoach van het Nederlands elftal kondigde dinsdagavond na de 2-1 nederlaag tegen Duitsland aan te gaan lobbyen om daar verandering in te brengen.

“Ik vind het absurd. In deze periode, en dat zie je ook bij andere landen, zijn er zoveel blessures… Als er eentje wegvalt, kun je al niet meer elf tegen elf spelen. Een keeper mag je wel wisselen bij een blessure, maar veldspelers niet. Met de intensiteit en het aantal wedstrijden vind ik gewoon dat je 26 spelers moet kunnen selecteren.

“Ik ga daar wel voor lobbyen”, kondigde Koeman aan. “Ik begrijp dat veel meer landen daar zo in staan. Ik had het er ook met Julian Nagelsmann (bondscoach van Duitsland, red.) over, die dat ook vindt. . We zijn anderhalve week geleden met 26 spelers begonnen en in negen dagen zijn er vier spelers afgehaakt. En dat gebeurt ook bij andere landen. Nu moet ik mijn definitieve selectie op 7 juni inleveren.”

Koeman gaat aandringen op grotere EK-selecties

“Daarna mag ik alleen nog maar een geblesseerde doelman wisselen. En we spelen op 16 juni pas onze eerste wedstrijd op het EK. En op dat EK gaan er ook weer spelers geblesseerd raken. Geloof me maar.” Koeman overlegde al met Nigel de Jong, directeur topvoetbal van de KNVB, over mogelijke stappen. "Nigel gaat kijken of zijn collega's er ook zo over denken. Als wij dit als klein landje doen, schrikken ze niet. Maar als we met veel landen zijn, moeten ze luisteren. Ik hoop dat de UEFA luistert naar voetbalmensen en niet eigenwijs is.”

Vanaf het WK van 2002 bestonden EK- en WK-selecties uit 23 spelers per land, maar door de coronapandemie werd dit gewijzigd. Voor het EK 2021 en het WK in Qatar mochten bondscoaches 26 spelers selecteren. Deze maand maakte de UEFA bekend dat de selecties voor het toernooi weer uit 23 spelers moeten bestaan. “Zoals ik al zei, het is absurd. We moeten dit aankaarten. En dat gaan we doen ook.”

Lees meer over:

Nederland EK 2024 Ronald Koeman