Koeman maakt eerste doelman voor cruciale EK-kwalificatieduels bekend

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 nov. 2023, 11:36
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Bart Verbruggen zal in de EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar onder de lat staan bij het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman houdt vast aan de doelman van Brighton & Hove Albion, ook nu Justin Bijlow en Mark Flekken weer fit zijn. Verbruggen maakte vorige maand zijn debuut, omdat Bijlow toen nog geblesseerd was en Flekken zich ziek afmeldde. Nu alle keepers weer fit zijn, behoudt Verbruggen zijn basisplaats.

Koeman kreeg dinsdag tijdens een persconferentie de vraag van NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg of hij nu zijn ideale groep doelmannen heeft geselecteerd. “Het ligt altijd aan vorm en fitheid”, gaf de bondscoach aan. “Het komt dicht bij een ideale situatie zoals het nu is. We hebben vanochtend met de keepers gezeten en aangegeven wie er gaat spelen, dat is Verbruggen. Het is niet zo dat hij honderd procent zeker de eerste keeper is tijdens het EK. Dat kun en mag je niet zeggen. Maar voor deze twee wedstrijden in principe wel.’’

Verbruggen is de eerste doelman van het Nederlands elftal

Koeman laat weten niet te veel meer te willen rouleren. “In maart was het Jasper Cillessen, tijdens de Nations League Finals Bijlow. Flekken keepte tijdens de interlandperiode in september en Verbruggen in oktober.” Koeman vindt het niet ideaal dat er tijdens zijn tweede dienstverband als bondscoach van Oranje al vier verschillende doelmannen hebben gekeept. “Maar ze hebben het allemaal vrij goed gedaan. Ik vind het logisch op basis van de afgelopen twee wedstrijden dat Bart keept.”

“Je wil rust op die positie creëren”, vervolgt Koeman. “Het is gek om in de laatste vier periodes steeds een andere keeper te hebben. Maar gelukkig hebben we een aantal goede keepers.” Koeman weet niet of de keuze voor Verbruggen een klap voor Bijlow was. “Hij wel aanwezig bij de mededeling, maar ik heb niks aan hem gemerkt”, aldus de bondscoach.

Dat Verbruggen bij Brighton niet zeker is van een basisplaats, vindt Koeman overigens geen probleem. “Om in beeld te zijn hoef je niet iedere wedstrijd te spelen. Hij speelt voldoende. Het is alleen geen ideale situatie voor een keeper. Ik heb als trainer ook nooit gedaan zo. Het bewijs dat de trainer daar zo goed en succesvol is, prima. Hij speelt genoeg in mijn optiek, ook Europees.”