Nederland - Engeland staat onder leiding van oude bekende

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 jul. 2024, 10:48
08 jul. 2024, 11:06
Het Nederlands elftal voorafgaand aan het EK-duel met Turkije
© IMAGO - Het Nederlands elftal voorafgaand aan het EK-duel met Turkije

De halve finale tussen Nederland en Engeland op het EK in Duitsland staat onder leiding van Felix Zwayer. De Europese voetbalbond UEFA heeft de leiding van de tweede halve finale, woensdag om 21.00 uur in Dortmund, toegewezen aan de 43-jarige Duitser. Zwayer was eerder op het EK ook de leidsman bij Roemenië - Nederland (0-3).

Zwayer floot tot dusver drie wedstrijden op het EK in Duitsland. Tijdens Italië - Albanië (2-1) gingen vier spelers op de bon en tijdens Turkije - Portugal (0-3) deelde de Duitser alleen in het eerste bedrijf al vijf gele kaarten uit. Na rust greep hij echter niet één keer naar de borstzak. In de achtste finales tussen Roemenië en Nederland trok hij viermaal een gele kaart, waaronder voor Denzel Dumfries en Donyell Malen.

Artikel gaat verder onder video

Felix Zwayer fluit Nederland - Engeland op EK

Zwayer was voorafgaand aan Roemenië - Nederland twee keer eerder arbiter bij een duel van Oranje. Beide keren was dat een thuiswedstrijd tegen Frankrijk (in 2016 en 2023) en beide keren verloor Nederland: 2-3 en 1-2.

Voor Jude Bellingham wordt het een pikant weerzien met de man die hij in december 2021 nog indirect beschuldigde van omkoping, zinspelend op het matchfixing-schandaal rond arbiter Robert Hoyzer van zeventien jaar eerder. De destijds middenvelder van Borussia Dortmund was niet te spreken over enkele dubieuze beslissingen van Zwayer in het duel met Bayern München. Zwayer was in de zaak rond Hoyzer als kroongetuige betrokken en werd destijds een half jaar geschorst.

Lees meer over: