Negeert Koeman ‘de beste aanwinst van FC Twente van de laatste jaren’?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 nov. 2023, 23:36
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Ronald Koeman had ook Robin Pröpper van FC Twente kunnen overwegen voor het Nederlands elftal, zo klonk het dinsdag in de talkshow De Oosttribune van RTV Oost. De bondscoach van Oranje kreeg deze maand met tal van afzeggingen te maken. Onder anderen Matthijs de Ligt (Bayern München), Nathan Aké (Manchester City), Sven Botman (Newcastle United) en Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) haakten af richting de komende EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar.

Koeman zorgde afgelopen vrijdag voor een verrassing door Jorrel Hato te selecteren. De pas zeventienjarige verdediger van Ajax maakte twee maanden geleden zijn debuut voor Jong Oranje en speelde pas 32 officiële duels voor de Amsterdamse club. Pröpper is daarentegen een rots in de branding bij Twente en speelde meer dan tweehonderd duels in de Eredivisie. Hij was volgens Twente-watcher Tijmen van Wissing ook een goede optie geweest. "Ik zat te denken… Je hebt bijna geen centrale verdedigers bij het Nederlands elftal. Ga maar eens nadenken over linkercentrale verdedigers, als ook Van de Ven en Botman geblesseerd zijn… Dan kom je eigenlijk al bij hem uit."

Robin Pröpper in het Nederlands elftal?

Pröpper speelt weliswaar links centraal in de viermansdefensie van FC Twente, maar hij is rechtsbenig. De voorkeur van Koeman in het systeem van het Nederlands elftal met drie centrumverdedigers gaat, wat betreft de linker centrale verdediger, uit naar een linkspoot. In De Grolsch Veste is men lyrisch over Pröpper. "Arnold Bruggink heeft niet voor niets gezegd dat hij de beste aanwinst is van de laatste jaren", zegt Van Wissing. " Ik vind hem de laatste jaren echt een van de belangrijkste spelers in de achterhoede."

De dertigjarige Pröpper kwam in het verleden tot vijf interlands voor de Onder-19 van Nederland. Hij maakte ruim twee jaar geleden de transfervrije en gevoelige overstap van Heracles Almelo naar FC Twente. Van Wissing denkt dat de verdediger zelfs nog een stap zou kunnen maken. "PSV had er vorig jaar heel veel baat bij gehad. Hij is zeker niet minder dan André Ramalho, maar wel minder dan Olivier Boscagli vind ik. Die is daar wel iets verder in. Ik denk ook niet dat een topclub hem gaat halen."