'Oranje komt morgenavond met statement'

Max Max
26 mrt. 2021, 15:00
26 mrt. 2021, 15:00
© IMAGO

Het Nederlands elftal komt morgenavond voorafgaand aan het duel met Letland met een statement tegen de omstandigheden rondom het WK 2022 in Qatar.

Er is veel te doen rondom de bouw van de stadions in Qatar. Werknemers uit onder meer Nepal en India werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden in de hitte. Er vielen tevens al duizenden doden tijdens de bouw van de stadions. Het woord slavenhandel wordt daarom met regelmaat genoemd.

Tijdens de persconferentie vanmiddag zei Matthijs de Ligt dat Oranje, in navolging van enkele andere landen, met een statement komt. "Ik kan je een primeurtje geven: we gaan morgen iets doen. Dat is zeker aan de orde. We bespreken het al lange tijd, het is een gevoelig onderwerp. Het is wel duidelijk wat onze mening is. Het is een lastige situatie daar. We gaan wat doen in die richting. Wat het is? Dat zien jullie morgen."

De Ligt legde uit hoe zo'n besluit genomen wordt: "Het wordt eerst in de groepsapp besproken, al voordat we samenkwamen. Als zoiets gebeurt en er komen geluiden dat het leeft in de media, ga je erover praten. We hebben ook een spelersraad, die gaat er dan extra aandacht aan besteden. Dan maak je een beslissing. Een mogelijkheid was om dit al rond het duel van woensdag met Turkije te doen. Maar dat hebben we niet gedaan. Het besluit om het zaterdag te doen, is gisteren genomen. Noorwegen en Duitsland zijn al met een statement gekomen. We zijn niet de eerste, maar het gaat er om dat je iets doet. Het maakt niet zoveel uit wanneer. Als je maar iets doet."

Lees meer over:

WK 2022 Matthijs De Ligt