Duitse politie meldt recordaantal deelnemers bij Oranjemars: ‘Nog nooit meegemaakt’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jul. 2024, 18:25
10 jul. 2024, 19:09
De Oranjemars in Dortmund in aanloop naar Nederland - Engeland
© IMAGO - De Oranjemars in Dortmund in aanloop naar Nederland - Engeland

Er zijn woensdagavond 100.000 mensen bij de Oranjemars in Dortmund, zo meldt de Duitse politie aan het ANP. Er waren nog nooit zoveel mensen bij een Oranjemars. "Zoiets als dit hebben we nog nooit meegemaakt", zo laat een woordvoerder in aanloop naar Nederland - Engeland, de tweede halve finale van het EK in Duitsland, weten.

De fanwalk vertrok rond 16.30 uur vanaf de Kleppingstrasse en legt een route van ongeveer 3,5 kilometer af. Net zoals bij eerdere wedstrijden van Nederland dit toernooi wordt er feestmuziek gedraaid tijdens de mars en treden artiesten op in een dubbeldekker die voor de oranje stoet uitrijdt. Zeker 9500 Nederlanders hebben via de KNVB en de UEFA een kaartje bemachtigd voor de wedstrijd in het Signal Iduna Park.

Oranjefans veroveren Dortmund in aanloop naar Nederland - Engeland

"Het Oranjelegioen doet zijn naam weer alle eer aan”, schrijft de Belgische omroep VRT. The New York Times merkt onder andere de gechoreografeerde dansbewegingen van het oranjelegioen op en het meest ’iconische’ deel van de oranjemars: het nummer ’Links rechts’ van de Snollebollekes. "Dankzij dit nummer, dat de supporters massaal van links naar rechts doet springen, is de oranjemars ondertussen wereldberoemd geworden", schrijft ook het Britse persbureau Reuters.

De gemeente Dortmund roept Oranjefans op niet langer te komen naar de speciaal ingerichte fanzones op het Friedensplatz en in het Westfalenpark. Deze zijn namelijk overvol. "Ga alsjeblieft naar kroegen of bars in de binnenstad." De plaatselijke politie doet via sociale media oproepen om geen 'pyrotechniek', zoals fakkels, af te steken. Dat gebeurt volgens een woordvoerder om de buitenlandse supporters erop te attenderen dat zoiets niet is toegestaan in Duitsland.

Lees meer over:

Oranje