Til komt met opvallende reactie over afwezigheid in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 nov. 2023, 17:16
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Guus Til wilde zondag geen commentaar geven over zijn afwezigheid in de selectie van het Nederlands elftal. De aanvallende middenvelder van PSV speelde in juni vorig jaar zijn vijfde en laatste interland voor Oranje. Sindsdien kwam hij niet in de plannen van Louis van Gaal en diens opvolger Ronald Koeman voor. Til wilde zondag na de 4-0 overwinning van de Eindhovenaren op PEC Zwolle niets kwijt over het Nederlands elftal.

“Ik ga daar niks over zeggen. Echt niet”, benadrukte Til, die geen zin had in geruchten, bij ESPN als antwoord op de vraag of hij in Oranje thuishoort. “Met al die quotes tegenwoordig heb ik daar helemaal geen trek in. Het wordt allemaal uit de context gehaald. Dat gaan we niet doen.” Til is net als PSV bezig aan een productief seizoen in de Eredivisie. De aanvallende middenvelder kwam in twaalf competitieduels binnen de lijnen, maar stond gemiddeld maar 57 minuten per wedstrijd op het veld. Hij was desondanks elke 112 minuten bij een goal betrokken: drie assists en zes treffers.

Guus Til en PSV imponeren in de Eredivisie

Met 44 treffers na twaalf speelrondes is PSV opvallend productief. Een aanval op het record uit 1987/88, toen de Eindhovenaren er 53 hadden gemaakt in dit stadium van de competitie, was zondag niet mogelijk, maar wel kwam men voor de elfde keer op rij minimaal drie keer tot scoren in de Eredivisie, een record. Tot zondag deelden de Eindhovenaren de topprestatie in dit opzicht met het PSV van 1987 en het Ajax van 1994.

Peter Bosz werd ook de vraag gesteld of Til een selectie in Oranje verdient. “Iedere Nederlander die bij mij speelt, hoort in het Nederlands elftal”, zei de trainer van PSV met een knipoog. “Guus is hartstikke goed op dreef. Hij scoort, daarvoor stellen we hem op. Hij heeft loopacties in de diepte. Ik vind hem daar de beste in. Als je hem op een bepaalde manier wil gebruiken, is hij heel bruikbaar.”

Het was Koeman die Til in maart 2018 in het Nederlands elftal liet debuteren. De toenmalig speler van AZ deed twaalf minuten mee in de 3-0 oefenzege op Portugal. Ruim drie jaar later, na een wervelend begin van Feyenoord, kwamen daar nog eens drie interlands bij. Til, 25 jaar, speelde in juni vorig jaar als invaller tegen Wales in de Nations League zijn laatste interland voor Nederland.