Vlag van Nederland

Wedstrijd Nederland - Oekraïne

Op 13 juni 2021 om 21.00 uur start Oranje het EK 2020 met de wedstrijd Nederland - Oekraïne. Het duel wordt gespeeld in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

13 juni 2021

Nederland - Oekraïne

Groepswedstrijd
21:00 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Nederland - Oekraïne

Tegenstander
Oekraïne (24e op de FIFA ranglijst)
Wedstrijdtype
Groepswedstrijd
Periode
EK 2020
Wedstrijddatum
13 juni 2021
Tijdstip
21:00 uur
Stadion en plaats
Johan Cruijff Arena, Amsterdam
Op TV
NPO om 20:00 uur

De wedstrijd tegen Oekraïne zal direct belangrijk zijn met het oog op de groepswinst in groep C van het EK 2020. Oekraïne is de tegenstander uit pot 1 en lijkt op voorhand met het Nederlands elftal uit te moeten maken wie er 1e en 2e in de poule zal worden.

Hoe bereikte Oranje het EK?

Mede door de Nations League was het lange tijd spannend of Oranje zich direct zou kunnen plaatsen voor het EK 2020. Met name omdat Noord-Ierland al zijn duels tegen de kleintjes in de poule won was de achterstand van Oranje na vier speelrondes gigantisch.

Door de nederlaag tegen Duitsland in de tweede wedstrijd moest Oranje dus lange tijd in de achtervolging. Toen in september echter gewonnen werd ín Duitsland, en ook Noord-Ierland in oktober na een lastige wedstrijd toch verslagen werd kon het bijna niet meer misgaan voor Oranje.

Het gelijke spel in de uitwedstrijd in Noord-Ierland in november was uiteindelijk voldoende om het EK te bereiken. Oranje eindigde uiteindelijk als tweede in de poule achter Duitsland.

Uiteindelijk moest Oranje vanwege de Corona crisis een jaar langer wachten, maar met het oog op de blessures die er waren, was dat misschien niet eens zo erg.

Gunstige loting dankzij die tweede plek

Dat Oranje uiteindelijk tweede in de poule eindigde en niet eerste kan achteraf gezien als een mazzeltje gezien worden. Daardoor is Oranje namelijk ingedeeld bij Oekraïne en zijn enkele lastige tegenstanders als Frankrijk en Kroatië ontlopen.

Dat Oranje Oekraïne treft heeft te maken met de 12 verschillende speelsteden en de indeling van de landen die daarbij hoort. Daarnaast mag Oekraïne niet tegen Rusland spelen in de groepsfase, wat betekende dat de Oekraïners automatisch bij Oranje in de poule terecht kwamen.

Nederland – Oekraïne in het verleden

Twee keer eerder speelden Nederland en Oekraïne is het verleden pas tegen elkaar. Beide keren betrof het een oefenduel. De eerste keer was in 2008, toen Oranje onder leiding van bondscoach Marco van Basten in aanloop naar het EK 2008 met 3-0 won.

De tweede wedstrijd was in 2010, toen het in Oekraïne 1-1 werd. Dat was het eerste duel na de verloren WK finale tegen Spanje. Bondscoach was destijds Bert van Marwijn.

Hoe sterk is Oekraïne?

Dat Oranje niet mag klagen met Oekraïne als tegenstander uit pot 1 is wel duidelijk. Toch zal de ploeg van bondscoach Ronald Koeman de Oekraïners absoluut niet mogen onderschatten.

Shevchenko is de bondscoach tijdens Nederland - Oekraïne

© Pro Shots

Oekraïne, onder leiding van grote ster uit het verleden Andrey Shevchenko, werd namelijk soeverein eerste in de kwalificatiegroep. Daarin gaf het land Portugal en Servië het nakijken. Oekraïne won zes van de acht duels en speelde twee keer gelijk.

Dat maakt Oekraïne dus absoluut een tegenstander om rekening mee te houden. Na Nederland – Oekraïne staat vier dagen later het duel Nederland – Oostenrijk op het programma.

Zie hier de samenvatting van Oekraïne tegen Marokko, en zie hoe sterk ze zijn, of niet:

Statistieken Nederland - Oekraïne

Laatste wedstrijd
11 augustus 2010: Oekraine Nederland 1 - 1
Gewonnen
1x
Verloren
0x
Gelijkspel
1x

Nieuws over Nederland - Oekraïne